Verdiepingspagina bij editie 4: Voeding

Verdieping en verantwoording
Deze aflevering van de mini-cursus Vitaal en gezond ouder worden gaat over gezonde voeding. Op deze pagina hebben wij een aantal leestips, video’s en handige links over dit onderwerp voor u verzameld. Ook vindt u hier een overzicht van de wetenschappelijke studies waarnaar in deze aflevering wordt verwezen.

Illustratie: Sabine Wisman

Genoeg groente eten?
De voedingsgewoonten van de Nederlandse bevolking worden bijgehouden door het RIVM. Hieruit blijkt dat het voedingspatroon van de overgrote meerderheid van Nederlanders niet voldoet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lang was het advies om 2 ons groenten per dag te eten. Tegenwoordig is dat zelfs 250 gram. Let op, het gaat dan om het gewicht als de groente gekookt is. Dat betekent dat er vaak meer nodig is van de rauwe groente. Kijk op deze website om een indruk te krijgen hoeveel 250 gram groenten is.

 

Mediterraan voedingspatroon
Dit onderzoek maakte een schatting van het effect van gezonde voeding op de levensverwachting. De onderzoekers lieten zien dat het aanpassen van het voedingspatroon op 60-jarige leeftijd kan leiden tot een toename van de levensverwachting van 8 jaar voor vrouwen en 8,8 jaar voor mannen.1

Er zijn vele studies gedaan naar de effecten van een Mediterraan voedingspatroon op de gezondheid. In deze aflevering van de minicursus hebben we een overzichtsstudie gebruikt die alle studies samen bekijkt. Hieruit blijkt dat een Mediterraan voedingspatroon het risico op chronische ziekten vermindert en dat de effecten sterker zijn in combinatie met voldoende lichamelijke activiteit en in afwezigheid van alcohol- en tabaksgebruik.2

Illustratie: Sabine Wisman

 

Overgewicht
De gebruikte cijfers over overgewicht in Nederland zijn afkomstig van het CBS. Op de website Volksgezondheid en Zorg van het RIVM kunt u meer achtergrond over deze cijfers vinden. In dit onderzoek werd aangetoond dat het voor gewichtsverlies belangrijk is om zowel voldoende beweging als een gezond voedingspatroon toe te passen.3

 

Vitamine D
In dit onderzoek dat verscheen in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet zagen wetenschappers dat correct gebruik van vitamine D leidt tot een 12% afname van botbreuken.4  Het in de mini-cursus genoemde advies over vitamine D is gebaseerd op de aanbevelingen van de gezondheidsraad. Wilt u meer weten over het gebruik van vitamine D als voedingssupplement, kijk dan op de website Thuisarts.nl, een website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

 

Factsheet gezonde voeding voor ouderen
In deze aflevering van de mini-cursus gaven we een overzicht van wetenschappelijk verantwoorde voedingsadviezen. Voor meer details en praktische tips kunt u deze factsheet van het Voedingscentrum bekijken. Hierin staan bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van allerlei voedingsmiddelen precies in beschreven.

 

Referenties

  1. Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med. 2022 Feb 8;19(2):e1003889
  2. Martinez-Lacoba R, Pardo-Garcia I, Amo-Saus E, Escribano-Sotos F. Mediterranean diet and health outcomes: a systematic meta-review. Eur J Public Health. 2018 Oct 1;28(5):955-961.
  3. Flack KD, Hays HM, Moreland J, Long DE. Exercise for Weight Loss: Further Evaluating Energy Compensation with Exercise. Med Sci Sports Exerc. 2020 Nov;52(11):2466-2475.
  4. Tang BM, Eslick GD, Nowson C, Smith C, Bensoussan A. Use of calcium or calcium in combination with vitamin D supplementation to prevent fractures and bone loss in people aged 50 years and older: a meta-analysis. Lancet. 2007 Aug 25;370(9588):657-66.

Heeft u nog vragen of suggesties? Neem dan gerust contact op met onze onderzoeker Frank Schalkwijk.