Leyden Academy ontvangt pre-med studenten Union College

Voor het vierde jaar op rij verwelkomde Leyden Academy vandaag een twintigtal nieuwsgierige pre-medical studenten van Union College in New York. De studenten maken een toer door de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Nederland om een beeld te krijgen van hoe de gezondheidszorg in de verschillende landen is georganiseerd. In ons land voerde de rondreis langs ziekenhuizen, gezondheidscentra, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg.

Bij Leyden Academy kwamen verschillende thema’s aan de orde met betrekking tot vitaliteit en veroudering. Lex van Delden van de wetenschappelijk staf vroeg de studenten naar hun associaties bij het ouder worden en ontkrachtte het algemene beeld van oudere mensen als hulpeloos en ongelukkig. Uit onderzoek blijkt dat ouderen in Nederland, ondanks lichamelijke klachten en kwetsbaarheid, hun eigen gezondheid als goed ervaren (rapport Grijs is niet zwart-wit) en hun kwaliteit van leven een 8 als rapportcijfer geven (Leiden 85-plus studie). Lex introduceerde ook de Life and Vitality Assessment, een nieuw instrument ontwikkeld door Leyden Academy om ouderen te helpen hun welbevinden in kaart te brengen.

We bespraken ook hoe zogenoemde ‘verouderingsziekten’ kunnen worden vertraagd of voorkomen en hoe we langer en gezonder kunnen leven door kleine aanpassingen te maken in onze dagelijkse routines en leefomgeving  – het onderwerp van de online cursus Healthy Ageing in Six Steps. Ten slotte mochten studenten Vanesha en Julian (zie foto) ervaren hoe het voelt om ouder te zijn, door het ‘verouderingspak’ aan te trekken. Inclusief trillende handen, wiebelige voeten en beperkt zicht als gevolg van glaucoom of diabetische retinopathie – afhankelijk van welke bril je opzet. Een echte eye-opener…

Archief 2017Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009