Ervaringen van enkele deelnemers

In 2017 en 2018 hebben we studenten Zorg & Welzijn een vakantiebaantje aangeboden. Een kleine honderd mensen zijn onder de noemer Zomervisite op bezoek gegaan bij mensen in diverse zorgorganisaties. Van gezellig een kopje koffie of thee drinken en babbelen, tot een ommetje maken en een boodschap doen, van een spelletje doen tot een tekening maken. Dat deze ontmoetingen niet alleen door de ouderen werden gewaardeerd bleek wel uit de reacties van de studenten. Hieronder enkele mooie ervaringen.

Rosemarijn – “Mevrouw H. wilde mij graag het beste koffie- en gebakplekje laten zien én proeven. Ze vertelt me dat ze dat ze hier vroeger altijd naar toe ging. We zoeken een lekker taartje uit en zoeken een plekje op. “Ja soms moet je jezelf wel eens kietelen, anders lach je niet!”, zegt mevrouw H.” Meer lezen?

Zahra – “Ik ben met een mevrouw naar buiten gegaan. Ze was heel lang niet buiten geweest en was echt dolblij. Dit gaf mij echt een goed gevoel. Je merkt dat de ouderen de privé-aandacht, al is het kort, erg fijn vinden.”

Lilly – “Ik heb met enkele bewoners gepraat die bedlegerig zijn en wat geaaid over hun hand. Die kleine aanrakingen geven de bewoners een gevoel van veiligheid en vertrouwen en hoewel ze misschien niet goed meer kunnen zeggen dat ze het fijn vinden, tóch zag ik dit in de expressie van hun gezicht.”

Noa – “Ik heb echt heel veel geleerd van deze liefdevolle en – ook al zijn ze ouder – talentvolle mensen. Ook van de werknemers heb ik veel geleerd en zij hebben me goed ingelicht over de mensen en over hun karakter en gedrag.”

Anouk – “Deze week was heel verrassend. Ik ging er heen met de gedachte om een steentje bij te dragen, maar ook heb ik een band met de bewoners gekregen. Het was fantastisch om te zien hoe gelukkig ik de ouderen kon maken met iets simpels als een ijsje eten.”

Lana – “Vanmiddag heb ik met een mevrouw super gezellig gepraat en thee gedronken. We hadden veel gelachen en ik merkte dat ze het ook leuk vond dat ik gekomen was. Ze vertelde me verhalen van vroeger en de reizen die ze had gemaakt.”

Iman – “Ik kwam in de ochtend met een glimlach aan om ze te groeten en kreeg die ook altijd terug alsof zij mij herkende. Een verzorgster vroeg aan een man of hij mij herinnert. Hij antwoordde: “Nee, ik zou het nu niet weten maar die vertrouwde brede lach en ogen zeggen genoeg, ik moet haar wel kennen.”

Isa – “Ik heb met een mevrouw een rondje in het dorp gelopen. Wat was het leuk om te zien dat ze het fijn vond buiten te zijn en dat ze vrolijk werd toen we in het dorp allemaal mensen tegenkwamen.”

Demi – “Ik vond het enorm leuk om te zien hoe leuk het personeel omgaat met de bewoners, van nagelslakken tot sjoelen.”

Fabian – “Wat ik uit deze ervaring heb meegekregen, is dat voor de ouderen alles goed geregeld is (zorg, eten, activiteiten) maar dat het de behoefte aan menselijke connectie niet vervangt. Ik ben blij dat ik de uitwerking van het zorgsysteem van ouderen heb kunnen ervaren. Dit zal ik meenemen in later onderzoek en oordeelvorming.   .”

Nikki – “Vandaag twee heerlijke wandelingen gemaakt met de bewoners en vooral genoten van het mooie weer en hun vrolijke energie. Ik vind het knap dat wanneer ze er zo doorheen zitten, ze nog vol positieve energie zitten!”

Melanie – “Bij het afscheid gaf meneer A. mij plotseling een knuffel. Hij zei dat hij het erg naar zijn zin had gehad. Voor die waardering, daar doen wij het toch voor in de zorg?”

Marijke – “Veel ouderen zijn zelf niet mobiel genoeg om de dingen te doen die ze willen doen. Af en toe is er wel een vrijwilliger die ze er mee op uit neemt, maar naar mijn gevoel mag dit wel een stuk meer gebeuren.”

Jordy – “Door de spelletjesmiddagen gingen mensen ook met elkaar leuke dingen doen. Zo kwamen er nieuwe contacten en gingen mensen buiten de middagen om ook met elkaar afspreken.”

Nadeshda – “De bezoekjes aan de ouderen die ik heb bezocht waren open, kwetsbaar, waardevol en leerzaam.”

Inge – “Hoe klein is de moeite, en hoe groot is het plezier. Het is fijn om dit voor deze mensen te kunnen betekenen. En omdat ze hebben aangegeven het erg op prijs te stellen als ik in de toekomst nog met hen zou wandelen heb ik besloten om op vrijwillige basis nog twee uur in de week naar het verzorgingstehuis te gaan.”

Liselotte – “De bewoners waardeerden de aandacht en de wandelingetjes buiten echt. Ik heb met veel plezier aan dit project meegedaan.”

Wytske – “Ik heb met alle ouderen waar ik ben geweest geweldige ochtenden/middagen gehad, veel mee gelachen, ondernomen, maar ook goede en serieuze gesprekken gevoerd en dat doe ik nog steeds!”

Demi – “Eenmaal buiten begon mevrouw te zingen. Zo vertelde ze dat ze het fijn vond dat ik een stukje met haar wilde gaan wandelen……Mevrouw vertelde dat ze het heerlijk vindt om even buiten te komen en dan vooral om de mooie planten en de vele dieren te bekijken. Daarnaast hebben we een aantal bloemen voor mevrouw geplukt, die zij tijdens het wandelen erg mooi vond.”

Sietske – “Aan het begin van mijn studie riep ik dat ik nooit met ouderen zou willen werken. Mijn beeld is door de zomervisite echt totaal anders.”