Breng je eigen woonplezier in kaart

In het project ‘Een leven lang plezierig wonen’ maken we op basis van onderzoek een instrument waarmee zelfstandig wonende ouderen hun eigen woonplezier in kaart kunnen brengen. De uitkomsten kunnen inzicht geven in wat jou woonplezier geeft en hoe je het kunt creëren, eventueel samen met een architect of welzijnswerker. Welke van de acht ideeën spreekt jou het meeste aan?

 1. Verhalen vertellen
  Herinneringen en toekomstwensen zijn belangrijk voor woonplezier. Verhalen kun je vertellen met behulp van een handleiding of thema’s, aan anderen of je kunt ze zelf opnemen op audio.
 2. Schrijven
  Je kunt kleine ervaringen opschrijven of een dagboekje bijhouden met emoties in je woning en buurt. Je kunt opschrijven wat je plezier geeft, maar ook wat juist niet. Je kunt ook een verhaal (of gedicht of lied) schrijven over je woning en buurt en dat delen met anderen.
 3. Tekenen
  Je kunt woonplezier tekenen op een plattegrond van je woning. Je kunt bijzondere plekken en dingen markeren, symbolen tekenen of je dagelijkse routine uittekenen.
 4. Rondleiding
  Je kunt een tour maken door je woning en buurt. Onderweg kun je stickers plakken op waardevolle dingen en plekken. Je maakt een pelgrimstocht, een reis, een schatkaart of een tourgids. Je kunt ook anderen uitnodigen en een rondleiding geven in je eigen woning! Je bent de curator van je eigen museum. En wat gebeurt er als je de inrichting van je woning verandert?
 5. Moodboard
  Je kunt een kunstwerk, collage of schilderij over jouw woonplezier maken, ook digitaal. Naast beelden kun je ook geuren, kleuren en gevoelens toevoegen.
 6. Foto/video/vlog
  Maak foto’s, video’s en vlogs met je smartphone van wat voor jouw woonplezier is. Je kunt een filter over je huis heen zetten en klikken; wat is woonplezier? En wat is geen woonplezier? Je kunt ook foto’s maken in de buurt en die delen in een eventuele buurt-app.
 7. Bijeenkomst
  Woonplezier maak je ook samen. Je kunt deelnemen aan een bijeenkomst over woonplezier, een brainstorm waar alles kan en mag worden gezegd. Doen een rollenspel, organiseer een spreekuur en maken samen een wandeling door de buurt. Je wisselt persoonlijke ervaringen uit met anderen.
 8. Spel
  Je kunt een spel doen waarmee je tegelijkertijd leert over woonplezier. Wat is dat eigenlijk? Hoe ontstaat het? Welke woordbeeldcombinaties kun je maken? Een memory spel of een wedstrijd woonplezier?

Klik hier om aan te geven welk van de ideeën jou het meeste aanspreekt.  De uitkomsten van deze poll vormen een top 3 waar me verder mee aan de slag gaan!
Heb je zelf nog andere ideeën of wil je meer informatie? Dan kun je contact opnemen met Anne Annink.