Collegereeks Vitaliteit en veroudering

Hoe blijf je zo lang mogelijk vitaal, scherp en sociaal actief?

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil zich oud voelen. Om ouderen daar handvatten voor te bieden, heeft Leyden Academy wetenschappelijke kennis op het gebied van gezond en gelukkig oud worden gebundeld in een collegereeks. Deze academische collegereeks ‘Vitaliteit en veroudering’ is nu opgenomen in het onderwijsaanbod van HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen), Universiteit Leiden, is 21 februari van start gegaan in het Poortgebouw in Leiden.

Aan de hand van zes interactieve colleges nemen topdocenten u mee in de verschillende vakgebieden rondom veroudering. Vanuit de biologie bestuderen we de biologische processen die zich bij veroudering in cellen voltrekken en vragen we ons af hoe sommige dieren erin slagen heel oud te worden. Vanuit medisch perspectief kijken we naar de laatste inzichten over gezonder oud worden en is er een speciaal college hoe we langer gezond kunnen leven met minder pillen. Ook is er een college over voeding en veroudering en over de veroudering van het brein. Vanuit antropologisch perspectief kijken we naar de rol van ouderen en de beeldvorming rondom veroudering in verschillende culturen. We besluiten met actuele vraagstukken rond het levenseinde en de wetenschap achter geluk en leefplezier.

Programma (zes woensdagen van 10.30-12.15 uur)

  • 21 februari 2018: Biologie van veroudering – Dr. David van Bodegom
  • 28 februari 2018: Maatschappij en beeldvorming – Dr. Jolanda Lindenberg
  • 7 maart 2018: Veroudering van het brein – Dr. Lex van Delden
  • 21 maart 2018: Voeding en veroudering – Ir. Marieke van der Waal
    & Gelukkig ouder worden – Dr. Josanne Huijg
  • 28 maart 2018: Gezond ouder worden & Ontpillen – Dr. David van Bodegom
  • 4 april 2018: Leefplezier en vraagstukken rondom het levenseinde – Prof.dr. Joris Slaets

De collegereeks ‘Vitaliteit en veroudering’ is reeds gestart en aanmelden is derhalve niet meer mogelijk. Wilt u op de hoogte worden gehouden van een eventuele nieuwe collegereeks of andere activiteiten van Leyden Academy? Laat het ons per mail weten.