Paul van de Vijver demonstrates special gloves which simulate Parkinson's disease.

Verpleegkundestudenten uit Chicago op bezoek

Vandaag verwelkomden we 22 studenten en professionals die de verpleegkundeopleiding volgen aan Lewis University in Chicago, Illinois. De groep reist deze week door Nederland om ons zorgsysteem te leren kennen en te vergelijken met wat zij gewend zijn in de Verenigde Staten. Het programma omvat onder meer bezoeken aan Bronovo Ziekenhuis en Ipse de Bruggen in Den Haag, Rijksmuseum Boerhaave in Leiden en verschillende excursies in Amsterdam, waaronder een ontmoeting met een expert in verslavingszorg. Eén student merkte nu al een verschil met haar thuisland: “The Dutch care seems more compassionate.”

Veroudering als een behandelbare ziekte
Bij Leyden Academy volgden de studenten twee colleges. Allereerst stelde sociaal antropologe Jolanda Lindenberg de groep prikkelende vragen over onze beelden over het ouder worden. Jolanda vertelde dat ondanks alle stereotypen, oudere mensen heterogener zijn in hun wensen en verlangens dan jongeren. Over het algemeen wordt het beeld van oudere mensen negatiever, mede als gevolg van verdere (bio)medicalisatie: de neiging om veroudering te zien als iets dat moet worden voorkomen en beteugeld, als een behandelbare ziekte. Jolanda drukte de verpleegkundestudenten op het hart om de nadruk op beperkingen en aftakeling los te laten: “Kijk niet naar hoe oud iemand is, maar naar wie iemand is en wat iemand nog kan.”

Het ouder worden ervaren
Arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom legde vervolgens uit dat veel van de ziekten die wij associëren met veroudering, zoals ouderdomssuiker en hart- en vaatziekten, in feite veroorzaakt worden door onze leefstijl en vaak dus ook kunnen worden vertraagd of voorkomen. Onze moderne leefomgeving, die ons voortdurend verleidt om ongezond te snacken en zo min mogelijk te bewegen, maakt ons ziek. Via slimme aanpassingen in onze dagelijkse werk- en woonomgeving en routines, kunnen we onbewust gezondere keuzes maken. Om de groep te laten ervaren hoe ons lichaam en onze zintuigen veranderen als we ouder worden, demonstreerde promovendus Paul van de Vijver het ‘verouderingspak’. Het ervaren van de beperkingen van het oudere lichaam was voor de studenten een indrukwekkende ervaring.

Archief 2019Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009