Silver Screen Filmfestival Amsterdam

Van 10 tot en met 13 juli 2018 was in het Ketelhuis het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam; een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud. Het gevarieerde programma toont nieuwe en wat oudere films waarin ouderen de hoofdrol spelen. Films die de grote diversiteit van ouder worden laten zien. Die je raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek.

Met name de documentaire ’69: Liefde Seks Senior‘ en aansluitend een gesprek met de documentairemaakster Menna Laura Meijer heeft veel indruk gemaakt. Het idee voor de documentaire kwam van de opa van Menna, naar aanleiding van een serie over jongeren en seksualiteit. Waarom niet over ouderen en seksualiteit? Na het overlijden van haar opa is Menna gaan researchen en is haar documentaire na een ontdekkingsreis tot stand gekomen. Er blijkt een algehele ontkenning van ouderen met een actief seksleven te zijn, met name onder jongeren. Toch verschuift je seksleven naarmate je ouder wordt, en partners groeien daar in mee. In de documentaire zie je expliciete vrijscènes van 83-jarige Hans, die een relatie heeft met een 50-jarige vriend. Al had de documentairemaakster in het begin niet de intentie om seks te laten zien, maar filmen zo zegt Menna is grensoverschrijdend. Ook vond de onafhankelijke denker Hans bloot doodgewoon en was hij erg stellig in het maken van zijn eigen keuzes. Verder is de 84-jarige Jeanne te zien, die met behulp van haar dochter in een seksshop op zoek is naar een nieuwe vibrator. Jeanne vindt dit een investering voor haar seksualiteit. Op de vraag hoe frequent ze het gebruikt, geeft ze te kennen dat het van haar bui afhangt, maar ongeveer 1-3 per week. Menna vond het filmen van de intimiteit van 72-jarige Wietske tijdens de sterfscène van haar dementerende man Chris complex, maar heeft dit toch willen laten zien. Het verhaal van de 83-jarige Kees en de 81-jarige Atie is mooi en inspirerend. Na 60 jaar bij elkaar te zijn, straalt daar nog zoveel liefde en ondeugdelijkheid van af. De VPRO heeft na vertoning van de documentaire een enkele klacht gekregen. Maar er waren ook veel positieve reacties, waaronder van jongeren. Die blij zijn dat seksualiteit op oudere leeftijd niet ophoudt. Ook gingen ze door de documentaire in gesprek met hun ouders.

Dit filmfestival vond plaats in het kader van het Age Friendly Cities Initiative en werd door Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK mede-ondersteund. De organisatie is in handen van onder andere GGD Amsterdam. Stichting Filmonderzoek en Leyden Academy hebben de ervaringen van de bezoekers aan dit festival onderzocht, en dan specifiek de beeldvorming rondom ouderen en (inter)generationele aspecten.

Archief 2018Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009