Scholieren pitchen bij Levensles Leiden: van slimme deurmat tot adoptiekleinkind

Een deurmat met sensor die ouderen waarschuwt voordat ze de deur openen, om hen te behoeden voor babbeltrucs. Een Tinder-achtige app die ouderen matcht met een adoptiekleinkind. Een hangplek voor jong en oud in de wijk om samen te chillen en een theetje te drinken. Een greep uit de originele ideeën die op woensdag 15 februari 2017 werden gepitcht door (v)mbo-scholieren, tijdens het evenement Levensles.

Frisse blik van jongeren
Zo’n 150 scholieren, senioren en mensen die werken in zorg en welzijn of bij de gemeente, verzamelden zich in Utopa, het voormalige weeshuis in de binnenstad van Leiden. Aanleiding was de negende editie van inspiratie- en kennisdag Levensles, een evenement waarbij scholieren en studenten worden uitgedaagd om met een frisse blik te kijken naar (goede zorg voor) ouderen. De dag startte met presentaties van Marieke van der Waal en Lex van Delden (Leyden Academy), districtschef politie Arthur van Baaren en Roos van Gelderen, wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn van de gemeente Leiden. Daarna was de vloer voor de jongeren, met in totaal tien pitches.

Brug slaan voor oudere migranten
Tara en Ezra mochten als eerste het podium pakken. Zij vroegen aandacht voor de groeiende groep ouderen met een niet-Nederlandse achtergrond: zo’n 200.000 ouderen in 2025. Zorgverleners spreken vaak hun taal niet of er kunnen misverstanden ontstaan vanuit een verschil in cultuur of religie. Volgens Tara en Ezra ligt de oplossing voor de hand: er zijn heel veel mbo’ers met een multiculturele achtergrond. Laat hen een brug slaan tussen migranten en zorgverleners!

Deurmat tegen babbeltrucs
De zestienjarige Madelief had zich verdiept in babbeltrucs, oplichters die zich met een smoes naar binnen praten. Ook haar oplossing was simpel, maar doeltreffend: leg een deurmat neer met een sensor, die enkele vragen stelt voordat de oudere de deur opent, zoals “Doe niet meteen open” en “Kent u deze persoon?” Aan de buitendeur kan zelfs een mat worden neergelegd die hondengeblaf produceert, om eventuele kwaadwillenden af te schrikken.

Pokémon Go voor jong en oud
Veel ideeën hadden als doel om jong en oud met elkaar in contact te brengen. Hoe kunnen we zorgen dat zij elkaar vaker zien en spreken? Volkan wil kinderen en ouderen met elkaar in gesprek brengen over levensvragen, Dexter dacht meer aan samen muziek maken en Sjaak aan samen ‘op inspiratiepad’ en daarna herinneringen ophalen en kunst maken. Ruben bedacht dat er veel ouderen zijn zonder kleinkinderen, terwijl sommige kinderen geen opa of oma meer hebben. Hij stelde voor een Tinder-achtige app te maken, die een match maakt tussen grootouders en een ‘adoptiekleinkind’. Een bijzonder idee kwam van Patrick: hij wil een wijkgame maken in Leiden- Noord, een soort “Pokémon Go voor jong en oud”, waarbij jong en oud samen in beweging komen – achter de computer en in de buitenlucht.

Fijne hangplek om te chillen
Eva had alvast bedacht waar al deze ideeën fysiek bij elkaar kunnen komen: zij pitchte voor een ‘HangOud’, een fijne hangplek in de wijk waar iedereen graag op zaterdagmiddag naar toe gaat om te chillen, kletsen, een theetje te drinken en workshops te volgen. Ze kreeg vanuit de zaal meteen suggesties aangereikt voor geschikte locaties in Leiden. Sowieso werden er tijdens de dag veel nuttige contacten gelegd en tips uitgewisseld met de aanwezige zorgbestuurders en gemeenteambtenaren, om de ideeën daadwerkelijk tot stand te brengen. Gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen besloot de jury uiteindelijk om alle tien de pitches tot winnaar uit te roepen. De hieraan verbonden geldprijs van EUR 250 geeft alle initiatiefnemers hopelijk net dat extra zetje om hun plannen te verwezenlijken.

Levensles is een initiatief van Leyden Academy en Vereniging Het Zonnehuis. Kijk voor meer informatie en inspiratie op de website.

Archief 2017Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009