Promovendus Leyden Academy verdedigt proefschrift over de evolutie van veroudering

Op dinsdagmiddag 27 januari 2015 zal Maarten Wensink in de Senaatskamer van het Academiegebouw te Leiden zijn proefschrift publiek verdedigen, getiteld The Evolution of Ageing: Concepts, Causation and Calculus.

Tijdens zijn studie geneeskunde raakte Maarten geïnteresseerd in de evolutietheorieën van veroudering en de wiskunde die daarop betrekking heeft. Op dit moment is hij promovendus aan het Max Planck Instituut voor Demografisch Onderzoek (MPIDR) te Rostock, Duitsland. Zijn supervisoren zijn Annette Baudisch (MPIDR) en Rudi Westendorp, tot 1 januari jl. directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing en heden Professor of Medicine at Old Age aan de Universiteit van Kopenhagen.

Waar de huidige literatuur over de evolutie van veroudering voornamelijk gericht is op de krachten van selectie, zijn concepten van fysiologische (on)mogelijkheden vrijwel afwezig. Juist de interactie van deze twee factoren bepaalt uiteindelijk welke patronen evolueren. Dit biedt een interessant nieuw perspectief op de evolutie van veroudering.

De gedachte dat veroudering een evolutionaire basis zou hebben is meer dan honderd jaar oud. Toch blijken er heel verschillende ideeën te bestaan over wat die evolutionaire basis precies inhoudt, en zijn veel bestaande ideeën niet waterdicht. In zijn promotieonderzoek houdt Maarten bestaande ideeën over de evolutie van veroudering tegen het licht, terwijl hij tegelijkertijd tracht om een stuk nieuwe theorie te ontwikkelen. Hiertoe dienen gedachtenexperimenten, wiskundige modellen en data-analyse. Hij legt verbanden met het medisch-epidemiologisch denken en geeft een aanzet tot vervolgonderzoek.

We wensen Maarten veel succes bij de verdediging van zijn proefschrift en in zijn verdere loopbaan, en bovenal lang, gezond en gelukkig leven!

 

Archief 2015Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2014
2013
2012
2011
2010
2009