Platform GO! Leiden

Moestuinen in de Stevenshof. Collega’s van het Rijnlands Revalidatiecentrum die bij toerbeurt gezonde lunches voor elkaar klaarmaken. Meer groente en fruit in de kantine van Da Vinci College Kagerstraat. Leiden barst van de initiatieven die van de stad een fijnere en gezondere plek maken om te wonen, werken en leven. Al deze goede ideeën worden nu samengebracht op het online platform GO! Leiden.

Leidenaren verleiden tot langer leven
GO! Leiden wil, samen met Leidse inwoners en organisaties, de omgeving veranderen om een gezonde leefstijl en meer sociale contacten te stimuleren. Door onze leefomgeving zo aan te passen dat deze ‘verleidt’ tot gezond en sociaal gedrag, scheppen we niet alleen kansen om langer te leven, maar ook om langer fit en vitaal te blijven. Alle initiatieven die bijdragen aan een vitale en sociale stad, thuis of in de buurt, op het werk en op school, kunnen worden geplaatst op de kaart van Leiden op het GO! Leiden-platform. Daarmee kunnen we elkaar inspireren en verder helpen. Ons ultieme doel is om binnen tien jaar vijf gezonde en vitale levensjaren aan het leven van de inwoners van Leiden toe te voegen.

De theorie achter GO! Leiden
GO! Leiden is een initiatief van kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Het is algemeen bekend hoe we gezond ouder kunnen worden: meer bewegen, gezonder eten en goede sociale contacten. Toch lukt het ons maar moeilijk om ons gedrag te veranderen: zo worden we voortdurend blootgesteld aan verleidingen om teveel te eten en de hele dag te zitten. Mensen vertellen wat ze wel of niet moeten doen, helpt niet. Wat wel werkt, is de omgeving waarin we leven, leren, werken, winkelen en recreëren aanpassen. Die omgeving moet het makkelijker en vanzelfsprekender maken dat we gezonde en sociale keuzes maken, zonder dat we daar steeds heel bewust over hoeven nadenken. Daarom richt GO! Leiden zich op omgevingsveranderingen: thuis, in de wijk, op kantoor, op school, overal. Op het platform worden alle ideeën verzameld en kunnen inwoners en organisaties elkaar opzoeken om initiatieven te realiseren. Uiteraard initieert Leyden Academy diverse activiteiten ter inspiratie en ondersteuning van initiatieven.

Eerste inspirerende inzendingen
Op het GO! Leiden-platform zijn al inspirerende ideeën geplaatst, zoals onder meer:

  • Bouwbedrijf Burgy heeft acht fietsen aangeschaft zodat medewerkers met afspraken in de buurt niet meer met de auto hoeven. Het idee verdient zich terug door de besparing op parkeergeld.
  • Om het onderlinge contact tussen bewoners van het Waardeiland te bevorderen wordt een jaarlijkse klusdag georganiseerd en vinden huiskamerlezingen plaats, waarbij bewoners hun buren vertellen over hun passie of hobby.
  • Het Da Vinci College aan de Kagerstraat heeft een ‘gezonde kantine’ ingericht en is van plan op het schoolplein fruitbomen te plaatsen en plekken om te sporten.
  • Bij zes Leidse kinderdagverblijven en peuterspeelzalen hebben JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en Nutricia smakelijke moestuinen gerealiseerd.


In geval van vragen kunt u contact opnemen met Niels Bartels, manager communicatie, via tel. (071) 524 0960 / tel. (06) 3461 4817 of e-mail: bartels@leydenacademy.nl.

Het platform GO! Leiden vindt u hier: www.goleiden.com.


Archief 2015Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2014
2013
2012
2011
2010
2009