OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ouderen in de schoolbanken

Dertig tweedejaars studenten van de Academie voor Sociale Studies Breda draaien mee in het onderwijsprogramma ‘Levensecht; Golden Oldies’. In dit keuzeprogramma staat kennismaken met de diversiteit van de doelgroep ouderen centraal. Dit doen zij onder meer door een ontmoeting met een zestal vitale 75-plussers in de schoolbanken van Avans Hogeschool.

Vroeger en nu
Op donderdagmiddag 28 april namen zes ouderen deel aan het college. Een gezelschap bestaande uit ouderen in de leeftijd van 75 tot 87 jaar. Het thema: ‘Betekenisgeving en vitaliteit’. Vanuit het met foto’s omklede levensverhaal ontstonden er gesprekken over bijvoorbeeld uitgaan vroeger en nu. Maar ook gesprekken over opvoeding, kansen nemen in het leven, over de juiste partner vinden, de oorlog, het verlies van dierbaren. Dit alles leverde een mooie ontmoeting tussen generaties op.

Levenswijsheid van ouderen
De deelnemers gaven vooral aan dat de tijd te kort was en dat ze nog veel langer met elkaar hadden willen praten. Een van de studenten vond dat ze veel geleerd had van de levenswijsheid van de ouderen. “Ondanks de vele tegenslagen die het leven soms geeft, is het belangrijk je niet uit het veld te laten slaan, dat is wat ik meeneem van vandaag.” Mevrouw Goeijers sloot af met de opmerking: “Ik zit normaal tussen de oudjes, nu tussen de jongelui en dat is ook weleens hartstikke leuk die andere praat.” Waarop een student opmerkte: “U bent nog heel hip!”

Ouderen in de schoolbanken
Docent Kitty van der Made-Bogaerts blikt tevreden terug op een geslaagde middag. Wat is het toch mooi, jong en oud samen in de klas druk in gesprek. Zo te horen neemt iedereen iets mee naar huis van deze ervaring en draagt een middag als deze bij aan meer intergenerationele solidariteit.

Dit keuzeprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door IK-Levensles; beter onderwijs in de zorg voor ouderen. Initiatiefnemers zijn Vereniging Het Zonnehuis en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Bron: www.ned7.nl

Archief 2016Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009