Oud-of-the-box, het nationaal verouderingsexperiment

Mensen worden steeds ouder, het is belangrijk dat dit op een plezierige manier gebeurt. Hier hebben we zelf meer invloed op dan we denken. Kleine aanpassingen in de omgeving zorgen voor een gezondere veroudering.
Leyden Academy on Vitality and Ageing ontwikkelde de virtuele omgeving
oud-of-the-box.nl, vol recente wetenschappelijke inzichten die helpen om op een leuke manier oud te worden. 
 

Oud in Afrika
In onze vroegere omgeving, waarin onze genen geëvolueerd zijn, bewogen mensen veel en was er weinig voedsel. Ons onderzoek in Ghana toont aan dat men daar oud kan worden zonder verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Je gedrag bepaalt grotendeels hoe je veroudert, maar gedrag is moeilijk te veranderen. Al jarenlang is het devies: niet teveel snoepen, niet te vet eten, niet teveel suiker, meer bewegen. Het resultaat hiervan is echter beperkt. Het zit in onze genen veel te willen eten en weinig te willen bewegen. Ooit was dit gunstig voor onze overleving, maar in de moderne omgeving zorgen dezelfde genen voor typische ouderdomsklachten als hart- en vaatziekten, diabetes etc.

Leefomgeving aanpassen
Oud-of-the-box neemt een andere insteek: pas je leefomgeving aan zodat je automatisch gezondere keuzes maakt. “Met kleine veranderingen in je omgeving kun je heel anders verouderen”, zegt dr. David van Bodegom van Leyden Academy. Wil je meer bewegen? Ga lunchwandelen, neem een hond. Wil je minder zitten? Zet een zit-stabureau op kantoor of ga staand vergaderen. Wil je minder eten? Koop kleinere borden en je eet 22% minder calorieën zonder dat je het in de gaten hebt. In de virtuele keuken op Oud-of-the-box.nl kun je leren dat je groenten niet in de groentela moet bewaren maar op ooghoogte. Supermarkten weten het al lang: wat op ooghoogte staat, pakken mensen eerder. Zo eet je meer groente zonder dat je het zelf in de gaten hebt en er moeite voor hoeft te doen. De tips zitten in vijf verschillende omgevingen: keuken, werkomgeving, woon- en slaapkamer, sociale omgeving en wijk en vervoer, en zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke bevindingen over de invloed van de omgeving op het verouderingsproces.

Nationaal verouderingsexperiment
We hopen ook de overige omgevingen (woon/slaapkamer, wijk en vervoer, en sociale omgeving) in te richten en de persoonlijke webpagina en app te ontwikkelen.
Oud-of-the-box kan het grootste nationale verouderingsexperiment ooit worden. Met alle metingen die mensen zelf verrichten wordt na een half jaar de balans opgemaakt. Is het mensen gelukt om anders te verouderen? Wat is het effect van de omgevingsveranderingen op beweging, eetpatronen, slaapritmes en stressniveaus? Zijn mensen afgevallen door het eten van kleinere bordjes? Helpt een zit-stabureau om meer te bewegen?

 

Archief 2013Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2012
2011
2010
2009