Meer passie voor ouderen(zorg) onder jongeren dan gedacht

Leids beroepsonderwijs denkt actief na over toekomst ouderenzorg

Op donderdag 7 november 2013 wordt in de Stadsgehoorzaal in Leiden de eerste regionale Inspiratie & Kennisdag-Levensles voor mbo- en hbo-studenten georganiseerd. Uit de 500 enthousiaste Leidse studenten zijn er 100 geselecteerd die  met 50 professionals uit de zorg en het onderwijs zullen gaan praten over toekomstige ouderenzorg. De Leidse wethouder Roos van Gelderen is uitgenodigd om te vertellen welke rol de gemeente speelt om het zorgonderwijs te verbeteren. ’s Middags worden nieuwe leerconcepten gepresenteerd en aanbevelingen verzameld om ze aan te kunnen bieden aan minister Bussemaker van OCW. Zij zoekt concrete voorstellen om werken in de zorg te promoten. 

Kennisuitwisseling
Vereniging Het Zonnehuis en Leyden Academy on Vitality and Ageing maken samen met hun beide kennispartners ZonMw en gemeente Leiden deze eerste IK-Levensles mogelijk. Met regionale zorg- en onderwijspartijen hebben studenten aan de hand van opdrachten nagedacht over hoe de zorg voor ouderen volgens hen eruit moet zien. Welke kennis is belangrijk en hoe maak je het interessant om je te verdiepen in de grootste doelgroep die straks afhankelijk is van zorg? Studenten hebben een idee neergelegd over het verpleeghuis van de toekomst en nagedacht over vitaal ouder worden. Uit dit voortraject blijkt dat studenten vaak geen idee hebben over welke specifieke zorg ouderen nodig hebben en welke rol zij als toekomstige professional daarbij kunnen spelen. Eén van de belangrijkste aspecten is het met elkaar in contact komen; vitale ouderen inspireren jongeren en jongeren zijn welwillender dan menig oudere denkt. Tijdens de IK-Levensles ontmoet jong en oud elkaar en wordt er gewerkt aan wederzijdse kennisuitwisseling en het bijstellen van de negatieve beeldvorming over elkaar.

IK-Levensles lokaal
Er staan dit jaar drie lokale IK-Levenslesbijeenkomsten op de agenda; op 7 november in de Stadsgehoorzaal in Leiden, op 8 november bij ROC Midden Nederland in Utrecht en op 11 november in theater Odeon in Zwolle. Er wordt samengewerkt met lokale zorg- en onderwijspartijen om een interactief programma te maken. Onder de bezielende leiding van het Instituut Maatschappelijke Innovatie en studio Moio uit Leiden worden studenten uitgedaagd om hun idee in een korte pitch te presenteren en experts te laten reageren. De samenwerkingspartners zijn voornemens om het concept van IK-Levensles in 2014 voort te zetten.

Voor meer informatie
Vereniging Het Zonnehuis/Leyden Academy on Vitality and Ageing: Danielle Swart,  E swart@vereniginghetzonnehuis.nl, M 06 52320768; IMI/Studio Moio: Nathalie Lécina, E n.lecina@studiomoio.nl, M 06 29349621. Kijk voor meer informatie facebook.com/Levensles of op Twitter @IKLevensles.

Archief 2013Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2012
2011
2010
2009