Leyden Academy on Vitality and Ageing genomineerd voor de Academische Jaarprijs 2013

De communicatieschets van het team van Leyden Academy ‘Vitaliteits-challenge: de kunst van het verouderen’ is door naar de finale!

Academische jaarprijs
De academische jaarprijs wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden en is een initiatief van NWO, NRC, KNAW en VPRO/NTR. De prijs wil teams van wetenschappelijke onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om hun onderzoek onder de aandacht te brengen.
Zeventien teams mochten een communicatieplan indienen na een wetenschappelijke toetsing van eerdere voorstellen. Een deskundige jury, onder leiding van Paul Schnabel, heeft hieruit drie finalistenteams geselecteerd; een team bestaande uit werknemers van Leyden Academy, LUMC en het Max Planck Instituut of Demography (zie foto hieronder); een team van de Universiteit van Amsterdam, en een team van Universiteit Twente. 

Teamleden van links naar rechts (boven): Iniek Vlek, Axel Pothof, Frans Schalkwijk. Teamleden van links naar rechts (beneden): Bart Koopman, Frouke Engelaer, Anne Dekkers, Rudi Westendorp, Jolanda Lindenberg, David van Bodegom. Niet aanwezig: Maarten Wensink.

Team van Leyden Academy met ‘Vitaliteits-challenge’
Er zijn veel determinanten die een belangrijke invloed hebben op het verouderingsproces die beïnvloedbaar zijn. Hierbij valt te denken aan lichamelijke factoren zoals balans, spierkracht of uithoudingsvermogen, maar ook aan bijvoorbeeld het verbeteren van de slaap, het sociaal netwerk, geheugen, voeding, uiterlijk of het omgaan met stress en versterken van optimisme.

Het team van Leyden Academy wil mensen laten ervaren dat de manier waarop ze verouderen flexibel is. Het team daagt mensen uit hun biologische leeftijd te verlagen en zich vitaler te voelen door ze te informeren over de laatste wetenschappelijke inzichten over het beïnvloeden van het verouderingsproces. Het team wil mensen zelf de flexibiliteit van het verouderingsproces laten ervaren, en dat de manier waarop mensen verouderen niet vast ligt, maar dat men er meer aan kan doen dan vaak wordt gedacht.

De stemronde begint in oktober op de website Wetenschap24. Op 23 oktober is de bekendmaking.

Archief 2013Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2012
2011
2010
2009