Kinderboekenweek: Lang zullen we leven

Tijdens de Kinderboekenweek van 5-16 oktober 2016 staan opa’s en oma’s centraal onder het motto ‘Voor altijd jong’. Een goede gelegenheid voor Leyden Academy en Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland om basisschoolkinderen mee te nemen in de wereld van vitaal ouder worden.

Verouderingsmodule
Tijdens de start op woensdagochtend 5 oktober gaf David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy, kinderen van De Noordwijkse School een minicollege over veroudering. Dat de kinderen geboeid en geïnteresseerd waren bleek wel uit de vele vragen die ze hadden. Een goede achtergrond hadden de kinderen al dankzij de lessen en ateliers die De Noordwijkse School reeds aan dit onderwerp besteedde. De onderwijsmodule ‘Lang zullen we leven’ van het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland vormde hierbij een leidraad. In deze gratis, en voor alle basisscholen toegankelijke module staat oriëntatie op wetenschap centraal en in het bijzonder op het gebied van het verouderingsproces en ouderen in de maatschappij.

Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn
In de afgelopen eeuw is de levensverwachting ieder decennium met 2 tot 3 jaar toegenomen en alles wijst erop dat deze trend zich voorlopig doorzet. Kinderen die nu worden geboren, hebben een grote kans om 100 jaar te worden. Ouderdom is veel meer dan een levensfase met lichamelijke en geestelijke klachten, het biedt juist ook tal van jaren waar we een zinvolle invulling aan kunnen geven. Onze toenemende levensverwachting heeft verrijkende gevolgen op cultureel, sociaal, juridisch en financieel-economisch terrein. Helaas is de samenleving nog niet klaar voor deze perspectiefverbreding.

Jong geleerd is oud gedaan
“Veel winst valt te behalen bij een positievere beeldvorming over ouderen en ouderdom. Het verbinden van jong en oud is in deze een logisch stap. De verschillende generaties ontmoeten elkaar wel, maar toch zijn de werelden van ouderen en jongeren erg gescheiden. Terwijl we juist veel van elkaar kunnen leren”, aldus Van Bodegom.

Archief 2016Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009