Kwart gepensioneerden wil weer aan de slag

Medical Delta heeft marktonderzoek: ‘Grijs is niet zwart-wit. Ambities van 55plus’ gepresenteerd

Oud, dat is lelijk, sip, saai, traag, onhandig en vooral duur, heel duur. De denkkracht van Medical Delta (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, Universiteit Leiden, LUMC, TU Delft, en de lokale overheden) moet het tij keren. Attentie: Grijs is niet zwart-wit!

Onderzoeksrapport gepresenteerd
Op woensdag 22 mei presenteerde Medical Delta in het kader van het VITALITY!-programma de resultaten van een diepgaand onderzoek onder 650 Nederlanders tussen 55 en 85 jaar in Nieuwspoort in Den Haag. Het doel van het onderzoek was de opvattingen, wensen en behoeften van ouderen in beeld te brengen op het gebied van werk, wonen, sociale contacten en zelfredzaamheid. De resultaten zijn ook verschenen in het magazine Zin. De Medical Delta wil haar kennis en capaciteiten inzetten om oplossingen te vinden voor de maatschappelijke en persoonlijke consequenties van de vergrijzing. 

De resultaten
Een kwart van de Nederlandse zeventigplussers zou weer aan het werk willen, als dat onder eigen voorwaarden kan. Bijvoorbeeld in een andere, meer adviserende rol en met een eigen indeling van de tijd. In ruil daarvoor zouden mensen gemiddeld genoegen nemen met 25% minder salaris. Zestig procent van oudere werkenden (55plus) zou, ook onder voorwaarden, graag door willen werken, ook al ligt het pensioen in het verschiet.

Bijna alle ondervraagden (95%) willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Minst popu­lair is bij de eigen kinderen wonen, vooral omdat deze generatie de volgende niet wil belasten.
Ook blijkt dat ouderen zich niet eenzamer voelen dan hun jongere land­genoten. De helft noemt het eigen welzijn ‘optimaal’.
Vanuit medisch oogpunt zijn oudere mensen ‘zieker’, maar zelf ervaren ze dat helemaal niet zo. Dit komt doordat de deelnemers een oordeel gaven over hun gezondheid maar ook over hun levenskwaliteit. Die is op hoge leeftijd zelfs licht hoger.

Klik hier om het rapport ‘Grijs is niet zwart wit. Ambities van 55+’ te downloaden.

Klik hier om de presentatie van prof. dr. Rudi Westendorp te bekijken.

22 mei
De leider van het onderzoek, professor Rudi Westendorp van Leyden Academy on Vitality and Ageing, nam op basis van de resultaten stelling over hoe we met de veroudering om moeten gaan. Het rapport van het onderzoek werd daarna aangeboden aan staatssecretaris Jetta Klijnsma. Debatleider Jort Kelder sprak vervolgens met o.a. top-econoom Herman Wijffels, 50+partijleider Henk Krol en emancipatie-expert Cisca Dresselhuys over hoe we ons leven anders moeten inrichten nu we allemaal ouder worden.

Ook de media pikten het onderzoek op. Zo is onderzoeksleider prof. dr. Rudi Westendorp te horen geweest op diverse radiozenders, zijn er artikelen verschenen in De Telegraaf, NRC Handelsblad en Trouw en is prof. dr. Westendorp te zien geweest in Hart van Nederland.  
 

Archief 2013Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2012
2011
2010
2009