In ‘Imaginary Communities’ creëren kinderen, begeleid door professionele kunstenaars, een gefantaseerde samenleving. Bijvoorbeeld een wereld 1000 jaar in de toekomst of een eiland dat nooit eerder ontdekt is, waar de inwoners hun compleet eigen manier van samenleven hebben.
Over de dramamethode
‘Imaginary Communities’ bestaat uit pedagogische uitgangspunten over samenwerkend leren in klassikale omgeving en kent verschillende stappen, waarin deelnemers op een veilige, activerende manier worden meegenomen in het proces: ze verzinnen hun eigen unieke samenleving, de personages die daar leven en de avonturen die ze samen meemaken. De aanpak berust op de voor kinderen ontwikkelde Equal Playmaker-methode, waardoor ze zich gewaardeerd, in hun kracht gezet en onderling verbonden weten, en waar alle ideeën welkom zijn. Er is aangetoond dat de aanpak een positief effect op het algehele welbevinden van de kinderen heeft. We denken dat het ook zinvol en kansrijk is voor andere doelgroepen.
Voor theaterdocenten
Bent u theaterdocent? En heeft u interesse in de dramamethode ‘Imaginary Communities’? Doe dan op woensdag 10 mei mee aan de masterclass bij Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem. U maakt kennis met de methode en u krijgt creatieve tools en strategieën aangereikt zodat u na afloop de methode zelfstandig kunt toepassen. Omdat de docenten uit Engeland overkomen om de methode over te dragen, zal de voertaal op deze dag voornamelijk Engels zijn.
De organisatoren
De masterclass is onderdeel van het project Generatie Mixer dat als doel heeft de methode geschikt te maken voor intergenerationele groepen. De masterclass wordt georganiseerd door de Amphion Academy, Chol Theatre en Leyden Academy.
- De Amphion Academy van Amphion Cultuurbedrijf organiseert broedplaatsen, workshops, masterclasses en trainingen voor kunstdocenten die in de Achterhoek werken.
- Chol Theatre uit Huddersfield (Engeland) heeft de dramamethode ‘Imaginary Communities’ het afgelopen decennium samen met leraren en leerlingen uit het basisonderwijs ontwikkeld en onderzocht.
- Leyden Academy onderzoekt de aanpak in een pilot met ouderen en leerlingen van de OBS Rozegaardsweide in Hengelo. Lees hier meer.
- Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Jo Visser fonds.
Kosten en aanmelden
Deelname kost 40,- euro inclusief lunch. U kunt zich voor 1 april aanmelden via langlevekunst@amphion.nl.