De Sociale Top 2018: kleine oplossingen voor grote problemen

Op de derde editie van de Sociale Top, 11 juni 2018 in Utrecht, zijn 700 ondernemers, bestuurders, wetenschappers, vrijwilligers, professionals en andere voorlopers en dwarsdenkers met elkaar in gesprek gegaan over uitdagingen rondom zorg, onderwijs, wonen, werk, sport, cultuur, veiligheid en integratie. Het thema was ‘grote uitdagingen, kleine oplossingen’. Hoe bouwen we samen aan een samenleving waarin mensen steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en elkaar? En hoe kan de overheid ondersteuning bieden aan mensen die het echt nodig hebben?

Diverse sprekers hebben de deelnemers geïnspireerd om bij grote uitdagingen in het sociaal domein niet alleen naar grote en complexe systeemoplossingen te zoeken, maar juist naar series van kleine, bijzondere, pragmatische, energieke oplossingen. Daarnaast zijn de deelnemers op ruim vijftig locaties in de stad op bezoek gegaan bij initiatieven waar mensen zich inzetten voor hun kwetsbare medemens. Niet alleen ontzettend leuk en leerzaam voor de deelnemers, maar ook voor de organisaties die hard aan hun missie werken maar soms tegen grenzen aanlopen. Zij vonden een luisterend oor bij de deelnemers en kregen diverse praktische adviezen voor de uitdagingen waar ze mee te maken hebben.

Foto: Bram de Pater

Het slotakkoord was aan Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. ‘Geweldig hoeveel mensen meedenken over wat er beter kan en moet in Nederland. De beste oplossingen worden bedacht door mensen die dagelijks de praktijk meemaken. Die zaken bekijken met als uitgangspunt: wat kan er wel in plaats van wat er niet kan. Daar kunnen overheden mee aan de slag.’

 

De Sociale Top 2018 is een initiatief van de Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Benieuwd naar de Sociale Top in beeld? Zie hieronder de aftermovie die Maters & Hermsen, organisator van het evenement, heeft gemaakt.

Archief 2018Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009