Young Excellence Class

YEC bannerGetalenteerde studenten die de minor Human Evolution volgen, kunnen toetreden tot de Young Excellence Class (YEC). Eens in de twee weken komen de leden samen om aan de hand van geselecteerde wetenschappelijke papers te discussiëren, onder begeleiding van verouderingswetenschappers David van Bodegom en Peter van Vliet. De artikelen worden door de studenten zelf aangedragen en bestrijken uiteenlopende onderwerpen. Artikelen die recentelijk aan bod kwamen, gingen bijvoorbeeld over veroudering bij naakte molratten en bij kolonies mieren waar de koninginnen wel dertig jaar oud kunnen worden. Ook is een artikel over mensapen besproken; waarom worden zij zoveel ouder en welke specifieke aanpassingen hebben hiervoor gezorgd?

Scherp formuleren, in de groep voor je mening durven uitkomen en je eigen hypotheses toetsen zijn slechts enkele uitdagingen waaraan deze studenten worden blootgesteld. De ervaringen van zowel de YEC-deelnemers als de docenten zijn zeer positief. Door deelname aan deze bijeenkomsten kunnen medische studenten hun kennis op het gebied van ouderengeneeskunde verder ontwikkelen en worden zij voorbereid op een toekomst als pionier in de ouderenzorg. Veel studenten uit de YEC leggen zich uiteindelijk toe op (promotie)onderzoek naar veroudering.

Deze succesvolle methode om jonge mensen te inspireren voor de ouderengeneeskunde en de wetenschap is gepubliceerd in het tijdschrift Medical Science Educator. Lees hier het artikel.