Slowdates, intergenerationeel debat

Bij Slowdates worden diverse jongeren en ouderen met elkaar in contact gebracht. Er wordt serieus gepraat en ook heel veel gelachen. In de loop van de middag heeft men elkaar een beetje beter leren kennen. Per keer wordt een thema en een werkvorm gekozen, en is er een proeverij. De thema’s zijn bijvoorbeeld geld, reclame en beïnvloeding, vooroordelen, mode en zomervakantie. De werkvormen kunnen variëren van pitches, kringgesprek, tweegesprekken, vragen, creatieve uitspatting etc. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen diepgang en afwisseling, lichtvoetige en serieuze gesprekken. In de pauze is er een proeverij, verzorgd door de andere generatie. Energiedrankjes, broodje bapao, noedels en advocaatjes met slagroom zijn al voorbij gekomen.

Slowdates is opgezet door de Gruitpoort, een creatieve broedplaats in de Achterhoek. Op verzoek van de initiatiefnemer hebben onderzoekers van Leyden Academy gekeken naar de opzet en uitvoering van Slowdates. Hieruit komt onder andere het volgende naar voren: “In de huidige opzet zijn de Slowdates een werkvorm die een duidelijk intergenerationeel doel beoogt en er ook in slaagt dit waar te maken tijdens de bijeenkomsten. Mensen van verschillende generaties en met verschillende achtergronden komen samen, gaan het gesprek met elkaar aan en leren van elkaar. Dat de intergenerationele dialoog zo goed tot stand komt is zeker te danken aan een gespreksleiding die de deelnemers goed aanvoelt en het vertrouwen van de deelnemers geniet. Ook de diversiteit aan jongere en oudere deelnemers houdt het gesprek levendig. Veelzijdigheid en flexibiliteit lijkt de kracht van de werkvorm van de Slowdates te zijn: de opzet van een begeleide bijeenkomst in informele sfeer biedt ruimte voor creatieve invullingen, diepgang waar nodig en luchtigheid waar gewenst.”

Iedere 1e en 2e maandag van de maand zijn er van 15.00-17.00 uur Slowdates in het Jongerencentrum van de Gruitpoort in Doetinchem.
Klik hier voor meer informatie.

Foto’s beschikbaar gesteld door de (amateur)fotografen van de Gruitpoort, waaronder R. Falke.