Open gesprekken over ageism

Er heerst over ouderen vaak een stereotype beeld dat geen recht doet aan diversiteit van deze groep, zo laat onderzoek van onder andere dr. Josanne Huijg en dr. Jolanda Lindenberg zien. Ouderen worden geplaatst in een van de twee categorieën:

  1. Vitale levensgenieter (‘het Zwitserlevengevoel’)
  2. Afhankelijk en zorgbehoevend (ze bewegen zich traag voort met rollator etc.)

Het gevaar van stereotypering
Eenzijdige stereotypering kan bijdragen aan kansenongelijkheid op basis van leeftijd, simpelweg omdat bijvoorbeeld bepaalde rollen als ongebruikelijk worden gezien of onwenselijk voor ouderen. De cultuur en (sociale) media lijken deze beeldvorming te versterken. Leeftijdsdiscriminatie (ageism) is een van de meest veelvoorkomende vormen van discriminatie waar Nederlanders mee te maken krijgen. Onderzoek toont aan dat leeftijdsdiscriminatie een negatief effect kan hebben op de kansen van ouderen in de samenleving en op de arbeidsmarkt, en tevens op hun gezondheid en welbevinden.

De werkelijkheid is heterogeen en genuanceerder. Als er meer aandacht komt voor het individu zonder generationele vooroordelen leidt dit tot meer kansen, levenstevredenheid en welbevinden onder ouderen. De media kunnen een belangrijke rol spelen in (en dragen een verantwoordelijkheid voor) beeldvorming van oudere mensen. Bovendien hebben zij een maatschappelijke invloed.

Uitnodiging
We nodigen u graag uit tot vijf open gesprekken met ouderen met een verhaal (ervaringsdeskundigen) en inhoudsdeskundigen op thema ‘ouder worden/ouder zijn’. Deze gesprekken verschaffen u wetenschappelijke inzichten over het ouder worden, een bewuste blik op beeldvorming en bagage tot (zelf)reflectie. Samen werpen we een frisse blik op thema’s die samenhangen met vergrijzing in onze samenleving en ontwikkelen we manieren om het anders aan te pakken. We hopen dat deze gesprekken zullen leiden tot positieve energie, lering, nuance, bewustzijn, netwerk, mooie connecties en goede ideeën.

De vijf bijeenkomsten van 2,5 uur bestaan uit:

  • Presentatie ervaringsdeskundige (30 minuten)
  • Minicollege inhoudsdeskundige (30 minuten)
  • Interactie, discussie en workshopgedeelte (90 minuten)

De exacte data, tijden en het programma volgen binnenkort.

 

Doelgroep
Bent u HR professional, P&O-er, marketing- of communicatieprofessional, journalist, (hoofd)redactielid of contentmaker? Doe dan mee!

Praktische details
Kennisniveau: Hbo/Wo werk- en denkniveau.
Wanneer: vijf x 2,5 uur op een donderdag in najaar/winter 2022.
Locatie: Poortgebouw Zuid, kamer 0.15, Rijnsburgerweg 10 in Leiden, tegenover het Centraal Station.
Kosten: we vragen een bijdrage van 150,- euro (vrijgesteld van BTW) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en drankjes etc. en toegang tot onze online leeromgeving met additionele literatuur.

Aanmelden
Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Onze digital learning specialist Marie-Louise Kok (e-mail) hoort graag van u.