Seminar: In gesprek over ageism

Er heerst over ouderen vaak een stereotype beeld dat geen recht doet aan diversiteit van deze groep, zo laat onderzoek van onder andere dr. Josanne Huijg en dr. Jolanda Lindenberg zien. Ouderen worden geplaatst in een van de twee categorieën:

  1. Vitale levensgenieter (‘het Zwitserlevengevoel’)
  2. Afhankelijk en zorgbehoevend (ze bewegen zich traag voort met rollator etc.)

Het gevaar van stereotypering
Eenzijdige stereotypering kan bijdragen aan kansenongelijkheid op basis van leeftijd, simpelweg omdat bijvoorbeeld bepaalde rollen als ongebruikelijk worden gezien of onwenselijk voor ouderen. De cultuur en (sociale) media lijken deze beeldvorming te versterken. Leeftijdsdiscriminatie (ageism) is een van de meest veelvoorkomende vormen van discriminatie waar Nederlanders mee te maken krijgen. Onderzoek toont aan dat leeftijdsdiscriminatie een negatief effect kan hebben op de kansen van ouderen in de samenleving en op de arbeidsmarkt, en tevens op hun gezondheid en welbevinden.

De werkelijkheid is heterogeen en genuanceerder. Als er meer aandacht komt voor het individu zonder generationele vooroordelen leidt dit tot meer kansen, levenstevredenheid en welbevinden onder ouderen. De media kunnen een belangrijke rol spelen in (en dragen een verantwoordelijkheid voor) beeldvorming van oudere mensen. Bovendien hebben zij een maatschappelijke invloed.

Uitnodiging
We nodigen u graag uit bij het interactieve seminar met colleges van wetenschappelijke inhoudsdeskundigen. Samen werpen we een frisse blik op thema’s die samenhangen met vergrijzing in onze samenleving en dagen we uit om het anders aan te pakken. Wilt u inzichten opdoen en reflecteren over het ouder worden en een bewuste blik op beeldvorming? Doe dan mee!

Programma

  • 09.30 uur. Inloop, registratie en welkom
  • 10.00 uur. College en debat ‘Levensloop en vraagstukken over leeftijdsdiscriminatie’, door sociaal en cultureel gerontoloog dr. Elena Bendien
  • 11.30 uur. Minicollege ‘Beeldvorming van ouderen en zelfbeeld’, door antropologe dr. Jolanda Lindenberg
  • 12.15 uur. Lunch en netwerkgelegenheid. Tijdens de lunch kunt u ‘in de huid te kruipen’ van een oudere. In een verouderingspak voelt u en beleeft u de omgeving als oudere en ervaart u wat fysieke veroudering kan betekenen en hoe met gebreken en ongemakken te bewegen.
  • 13.15 uur. Presentatie onderzoek ‘Ouderen in trek bij werkgevers’, door assessment psycholoog drs. Linda van den Driessche.
  • 14.15 uur. Minicollege ‘Biologie van veroudering’, door arts en verouderingswetenschapper dr. David van Bodegom
  • 14.45 uur. Plenaire afsluiting door dr. Elena Bendien.
  • 15.15 uur. Eind programma. Er staat een drankje voor u klaar.

Praktische details
Bent u HR professional, marketing- of communicatieprofessional, journalist, (hoofd)redactielid of content maker? Of beleidsmedewerker, trainer, docent of anderszins beroepsmatig geïnteresseerd? Schrijf u in. Vol is vol!
Wanneer*: 8 december 2022
Locatie: Leyden Academy, Poortgebouw Zuid, Rijnsburgerweg 10 in Leiden, tegenover het Centraal Station.
Kosten: 49,- euro (excl. btw) per deelnemer. Dit is inclusief lunch en drankjes etc. en u ontvangt na afloop de presentaties en additionele literatuur.

Aanmelden
Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Neem contact op met Jacqueline Leijs (e-mail).

* Onder voorbehoud van aantal deelnemers