GONoord!

De bewoners van Leiden-Noord herkennen dat het beter kan met de gezondheid in de wijk; zowel voor jong als voor oud. Voor veel mensen betekent gezondheid ‘dat je nog kunt doen wat je belangrijk vindt om te doen’. Nu blijkt dat bewoners uit Leiden-Noord heel veel ideeën hebben om hun wijk gezonder te maken, maar het is soms moeilijk om deze ideeën in de praktijk te brengen.

Aanleiding
Het projectteam van GONoord! wil de wijkbewoners begeleiden in het organiseren van hun eigen gezonde initiatieven. Het gaat om ideeën die zorgen voor een gezonde leefstijl met bewegen en gezond eten, maar ook voor een veilige en sociale buurt. Door samen te werken kunnen buurtbewoners, van jong tot oud, elkaar gemakkelijker vinden bij het ontwikkelen en opstarten van nieuwe projecten. De doelen van GONoord! zijn als volgt:

 • Alle inwoners van Leiden-Noord bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl en van het feit dat kleine veranderingen in het dagelijks leven uiteindelijk een groot verschil kunnen maken.
 • Initiatieven voor en door buurtbewoners opzetten die zorgen voor een beter leven in Leiden-Noord.
 • Een werkwijze en infrastructuur ontwikkelen die bijdragen aan het opstarten van nieuwe gezonde initiatieven en het duurzaam maken van bestaande initiatieven.

Mooie initiatieven
In dit project, dat liep van 2017 tot eind 2019, stond bewustwording en het opzetten van positieve gezonde initiatieven in Leiden-Noord centraal. Door met buurtbewoners, van jong tot oud, in gesprek te gaan zijn een honderdtal ideeën tot gezondheidsbevordering aangedragen. Gedurende het project zijn door de wijkbewoners met begeleiding van een projectteam maar liefst twintig initiatieven gerealiseerd, waaronder:

 • Verwonderwandeling: De tuinvereniging Ons Buiten heeft twee educatieve wandelingen door Leiden-Noord uitgezet om buurtbewoners te stimuleren meer te gaan wandelen en te genieten van de natuur en architectuur in Leiden-Noord.
 • Handwerkatelier: Voor iedereen die wil leren naaien of handwerken en die nieuwe mensen wil ontmoeten.
 • Gezond Ontbijt: een initiatief van het projectteam van GONoord! waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, meer te weten kunnen komen over bestaande initiatieven en zelf nieuwe ideeën kunnen aandragen.
 • Zwemuur voor en door vrouwen: Voor vrouwen die in een vrouwvriendelijke omgeving willen vrij zwemmen of hun zwemdiploma A willen halen.
 • Fleurbakken: bloem-, groenten- en kruidenbakken in de wijk, samen werken aan het verfraaien van de buurt. Van de opbrengst worden heerlijk gezonde maaltijden gemaakt.
 • Nadia’s Cantina: Jongeren leren gezond koken, ontmoeten elkaar en koken voor buurtbewoners uit Leiden-Noord.
 • Koken met Jongeren: van de boodschappenlijst tot de laatste fijne kneepjes in de bereiding leren jongeren gezonde keuzes te maken en sluiten ze af met een gezellige avond samen eten.
 • Multi-Culti Café: Meer ontmoetingen tussen de mensen uit Leiden-Noord en meer mensen die elkaar helpen bij het vinden van de juiste persoon of instantie.

Afronding
Ter afsluiting van GONoord! is eind 2019 een gezondheidskalender gemaakt, die vol staat met activiteiten die de afgelopen jaren in gang zijn gezet onder de paraplu van GONoord! en gemakkelijk zelf kunnen worden doorgezet. Denk aan wandelen, spelen op straat, gezond beleg, meer groente, water drinken in plaats van limonade, en samen met je buren een plantenbak inrichten en onderhouden. Alle betrokkenen, met de wijkbewoners voorop, geven aan dat de initiatieven de wijkbewoners nader tot elkaar hebben gebracht, dat ze ook meer van eigen kracht en regie durven uitgaan, en dat er een context is gecreëerd waarin het meer voor de hand ligt om een gezonde leefstijl aan te nemen.

GONoord! was een initiatief van Publieke Versnellers, Libertas Leiden, GGD Hollands Midden en Leyden Academy, en wordt gefinancierd door FNO. Leyden Academy was betrokken bij de evaluatie van dit project en monitorde de veranderingen in de (ervaren) gezondheid van de bewoners van Leiden-Noord.

Klik hier voor meer informatie, bekijk de complete evaluatie of neem contact op met Lex van Delden.