GONoord!

De bewoners van Leiden-Noord herkennen en erkennen dat het beter kan met de gezondheid in de wijk; zowel voor jong als voor oud. Voor veel mensen betekent gezondheid ‘dat je nog kunt doen wat je belangrijk vindt om te doen’. Nu blijkt dat bewoners uit Leiden-Noord heel veel ideeën hebben om hun wijk gezonder te maken, maar helaas is het soms moeilijk om deze ideeën om te zetten in gezonde initiatieven in en voor de wijk.

Om die reden is GONoord! opgezet: om de wijkbewoners te begeleiden in het organiseren van hun eigen gezonde initiatieven. Het gaat om ideeën die zorgen voor een gezonde leefstijl met bewegen en gezond eten, maar ook om ideeën voor een veilige en sociale buurt. GONoord! werkt samen met buurtbewoners aan de bewustwording van alle bewoners, en die van gezinnen in het bijzonder. Door samen te werken kunnen buurtbewoners, van jong tot oud, elkaar gemakkelijker vinden bij het ontwikkelen en opstarten van nieuwe projecten.

De doelen van GONoord! zijn als volgt:

 • Alle inwoners van Leiden-Noord bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl en van het feit dat kleine veranderingen in het dagelijks leven uiteindelijk een groot verschil kunnen maken.
 • Initiatieven voor en door buurtbewoners opzetten die zorgen voor een beter leven in Leiden-Noord.
 • Een werkwijze en infrastructuur ontwikkelen die bijdragen aan het opstarten van nieuwe gezonde initiatieven en het duurzaam maken van bestaande initiatieven.

Tot nu toe zijn de volgende initiatieven opgestart:

 • Verwonderwandeling: De tuinvereniging Ons Buiten heeft twee educatieve wandelingen door Leiden-Noord uitgezet om buurtbewoners te stimuleren meer te gaan wandelen en te genieten van de natuur en architectuur in Leiden-Noord.
 • Handwerkatelier: Voor iedereen die wil leren naaien of handwerken en die nieuwe mensen wil ontmoeten.
 • Gezond Ontbijt: een initiatief van het projectteam van GONoord! waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, meer te weten kunnen komen over bestaande initiatieven en zelf nieuwe ideeën kunnen aandragen.
 • Zwemuur voor en door vrouwen: Voor vrouwen die in een vrouwvriendelijke omgeving willen vrij zwemmen of hun zwemdiploma A willen halen.
 • Fleurbakken: bloem-, groenten- en kruidenbakken in de wijk, samen werken aan het verfraaien van de buurt. Van de opbrengst worden heerlijk gezonde maaltijden gemaakt.
 • Nadia’s Cantina: Jongeren leren gezond koken, ontmoeten elkaar en koken voor buurtbewoners uit Leiden-Noord.
 • Koken met Jongeren: van de boodschappenlijst tot de laatste fijne kneepjes in de bereiding leren jongeren gezonde keuzes te maken en sluiten ze af met een gezellige avond samen eten.
 • Multi-Culti Café: Meer ontmoetingen tussen de mensen uit Leiden-Noord en meer mensen die elkaar helpen bij het vinden van de juiste persoon of instantie.

GONoord is een initiatief van Publieke Versnellers, Libertas Leiden, GGD Hollands Midden en Leyden Academy, en wordt gefinancierd door FNO. Leyden Academy is betrokken bij de evaluatie van dit project en zal tot het voorjaar van 2019 de veranderingen van de (ervaren) gezondheid van bewoners van Leiden-Noord monitoren.

Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Lex van Delden.