Oud worden? Begin jong! Ook als het gaat om woonplezier

Vandaag was de afsluitende webinar van de gratis online workshopreeks over woonplezier. In deze door Leyden Academy en ZorgSaamWonen ontwikkelde reeks gingen een kleine tweehonderd vijftigplussers en wijkprofessionals aan de slag met het concept woonplezier. Onderwerpen als thuisgevoel, woonwensen en -vormen, leefomgeving en innovaties kwamen hierbij aan bod.

Sociale factoren
Mensen leven langer, wat resulteert in een groeiende groep oudere ouderen. Iedere leeftijd brengt andere wensen en behoeftes met zich mee. In een samenleving die is ingericht op zo lang mogelijk zelfstandig wonen, is het nodig om tijdig na te denken over de keuzes die dat met zich meebrengt en de mogelijkheden die er zijn om blijvend woonplezier te ervaren. Verhuizen of de woning aanpassen? Kleiner wonen of groener wonen? In de eigen vertrouwde buurt blijven of juist liever dichter bij voorzieningen? Daar waar functionaliteit (zoals aantal vierkante meters, gelijkvloers, draairuimte etc.) voorop stond, lijken sociale factoren steeds belangrijker te worden. Denk hierbij aan sociale contacten, reuring en (groen)voorzieningen in de omgeving, een zitje in de zon etc.

Thuisgevoel en woongeluk
Naarmate de jaren vorderen brengen we doorgaans meer tijd in en om het huis door. Je ergens thuis voelen is fijn. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven. Leyden Academy deed onderzoek naar het woonplezier van ouderen. Woonplezier is persoonlijk en veranderlijk. Het hangt samen met gevoelens van vrijheid, verbondenheid, genieten, thuisgevoel, ontspanning, veiligheid en comfort. Deze gevoelens kunnen worden opgeroepen door plekken, objecten, andere mensen en activiteiten in de woning en in de buurt.

Woonwensen en -vormen
De belangstelling voor gemeenschappelijk wonen neemt toe, net als de bereidheid om te verhuizen. De behoefte aan woonvormen die ontmoeting en veiligheid bieden is groot. Het aantal woonvormen, alsook de variatie, voor ouderen neemt gelukkig toe. Heeft u wel eens gehoord van een Knarrenhof, een Thuishuis, gestippeld wonen, kangoeroewoning of mantelzorgwoning? Tegenwoordig zijn er seniormakelaars die kunnen helpen in de zoektocht naar een juiste woning die aansluit bij de wensen en behoeftes.

Voor woonplezier zijn de ruimte en de mogelijkheid om in beweging te blijven belangrijk. Dus geen traplift maar tussentreden op de trap. – Deelneemster Monique

Leefomgeving
Wonen in een comfortabel huis is prettig en draagt bij aan het zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Toch is dit niet voldoende. De leefomgeving speelt een steeds groter wordende rol. Zo moet de gebouwde omgeving veilig en toegankelijk zijn ingericht, met voldoende verlichting, overzichtelijke straten en veilige oversteekplaatsen. Ook hebben ouderen behoefte aan voorzieningen in de buurt. Drie A’s zijn hierbij belangrijk: Arts, Apotheek en Albert Hein (of een andere supermarkt natuurlijk). Maar ook is het fijn als een fysiotherapeut, bibliotheek en cafés in de buurt zijn. Als er voldoende plekken zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zoals een buurthuis of activiteitencentrum, maakt dit het langer thuis wonen makkelijker. Het hebben van goede contacten in de buurt vergroot het woonplezier en maakt dat mensen zich veilig en gekend voelen.

Ik heb gemerkt dat niet alleen de woning belangrijk is maar ook de omgeving. Zo wonen wij op rollatorafstand van winkels, en hebben we bus, bibliotheek en groenvoorzieningen voor de deur. – Deelnemer Han

Innovaties
Een pratende bloempot die vertelt hoe laat het is, een seintje geeft als het tijd is voor uw medicijnen en uw lievelingsmuziek kan afspelen. Een zorgrobot die een praatje maakt en samen met u een dansje maakt. Het bestaat echt! Technologie kan helpen om thuis (blijven) wonen aangenamer te maken. Er is steeds meer mogelijk en de gebruiksvriendelijkheid van hulpmiddelen neemt toe.

Toekomstperspectief
De overheid adviseert mensen tijdig na te denken over ouder worden en wonen op latere leeftijd. Maar wat is tijdig? Op een zekere leeftijd naar een seniorenwoning verhuizen? Duidelijk is wel dat wie prettig oud wil worden, op tijd begint met nadenken over de toekomst.

Door de cursus kijk ik meer om me heen en denk ik na over wat ik wil. – Deelneemster Klaske

De online workshopreeks is reeds afgerond. Bekijk de nieuwsbrieven met meer achtergrondinformatie en tips.

Archief 2021



Archief
2024
2023
2022
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009