Fototentoonstelling ‘Zinvol ouder worden in Laak’

Gisterenmiddag was de fototentoonstelling ‘Zinvol ouder worden in Laak’ in Den Haag. In dit zogeheten photovoice project maakten zeven ouderen foto’s van hun leven. Zo ook de 63-jarige Lidia. “Ik probeer mensen met mijn foto’s en verhaal de ogen te open over het mantelzorgvak. Want dat is het. Maar dan zonder opleiding en zonder betaald te worden. Er wordt te makkelijk gedacht over mantelzorg. Het is zwemmen of verzuipen”, zo vertelde een geëmotioneerde Lidia. Doordat gedurende langere periode Lidia over haar eigen grenzen ging, heeft ze PTSS ontwikkeld. Ze probeert nu alles een plekje te geven, het zijn kleine stapjes en ze leeft met de dag. Hieronder vind je Lidia haar foto’s, die een afvoerputje weergeven en dat ze een schim van zichzelf is, en eigen verhaal.

Klootjesvolk
“Ik ben 4,5 jaar mantelzorger van mijn man geweest en van mijn zoon al 36 jaar. Hij is een pracht van een zoon, maar ik moet hem wel bezighouden. Hij is verstandelijk beperkt. Hij is 36, maar functioneert tussen nul en zeven.  Er is geen opleiding voor mantelzorger, dus je doet maar wat. De regels van de WMO zijn niet duidelijk. Alles moet je zelf regelen, je kan bij niemand terecht als je ergens tegenaan loopt. Je krijgt met dingen te maken die jou ‘klootjesvolk’ te boven gaan en dat vind ik niet kunnen. Zodra je iemand overlevert aan de gezondheidszorg, heb je als mantelzorger niks meer te vertellen. Dus je bent continu aan het vechten voor diegene die zorg behoeft. Ik draaide thuis een particulier verpleeghuis. Het heeft er ontzettend ingehakt. Ik heb nu al twee jaar nodig om daarvan te herstellen. Mantelzorgen is gewoon een vak. Ik heb een medische achtergrond, ik pik niet alles. Mensen uit te zorg zijn heel lastig, maar het is mijn man zijn redding geweest. Nu is het tijd om op te komen voor mezelf.”

Tijdens de fototentoonstelling bekeken de aanwezigen niet alleen de persoonlijke foto’s en lazen ze de verhalen daarbij, maar ging men ook met elkaar in gesprek over ouder worden in de wijk (stadsdeel Laak in Den Haag). De volgende stap is om de ervaringen in een grotere context, op beleidsniveau, te plaatsen.

Dit project is een initiatief van Leyden Academy en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met speciale dank aan Jay van Veelen, buurtsportcoach in Laak, voor het werven van deelnemers en het beschikbaar stellen van ruimte. Wilt u meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met Marleen Dohmen, onderzoeker bij Leyden Academy.

Archief 2023



Archief
2024
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009