55+ers houden hun kop erbij in Denksportcentrum Leiden

Tweede Leidse Kenniscafé voor Ouderen met wethouder Roos van Gelderen en Vrienden van het Singelpark

Schakers hebben de fitste hersens, op de voet gevolgd door oud-ambtenaren. Tenminste, dat was de uitkomst van een informeel opgezet experiment in het Denksportcentrum Leiden op vrijdagmiddag 18 maart jl. Zo’n veertig 55-plussers ondergingen een reeks tests: puzzels, een zoekopdracht, Italiaanse uitspraak leren en een geheugenoefening. Neuropsycholoog Kerwin Olfers van het LIBC beantwoordde vragen over de veroudering van het brein en hoe je die tegen kunt gaan.

Wie z’n hersenen fit wil houden, moet ze blijven gebruiken. Daar hadden zo’n veertig deelnemers wel oren naar in het Denksportcentrum Leiden vanmiddag, waar vijf teams streden om het eigenaarschap van de fitste hersenen. Verwacht werd dat de controlegroep van vijfentwintigjarigen zou winnen. Op die leeftijd zijn de hersenen immers op hun best. Maar het bleek dat in elk geval deze actieve ouderen in staat waren de jongeren naar een derde plek te verdringen.

Grondorgel

Na de wedstrijd bogen de teams zich in een brainstorm over de vraag hoe we onze stad zo inrichten, dat we zo goed als vanzelf onze hersens blijven gebruiken. Bijvoorbeeld met een slim ingerichte denkplek in het Singelpark. Wethouder Roos van Gelderen en leden van de Stichting Vrienden van het Singelpark dachten mee en kwamen met creatieve ideeën als het Singelpark als zoekplaat, praatpaaltjes met mensen aan de andere kant van het park, een café dat elke dag het menu in een andere taal aanbiedt en een grondorgel dat met de voeten kan worden bediend.

De Leidse Proeftuin

In Leiden wordt veel onderzoek gedaan naar ouder worden. Maar wat hebben ouderen hier zelf aan, en onderzoeken we wel de goede dingen? Met ouderen in gesprek gaan is een daarom belangrijk doel van de Leidse Proeftuin Zorg & Welzijn, waarin Leidse kennisinstellingen werken aan duurzame, innovatieve oplossingen voor vraagstukken over zorg en welzijn. De kennisinstellingen vertalen wetenschappelijk onderzoek naar praktische oplossingen en testen het effect ervan, in samenwerking met oudere Leidenaren. In het Proeftuinnetwerk wordt in co-creatie kennis ontwikkeld en verbreed. De kennisinstellingen die samenwerken in de proeftuin zijn Hogeschool Leiden, TNO, Leiden Institute for Brain and Cognition (samenwerking LUMC en Universiteit Leiden) en Leyden Academy on Vitality and Ageing. De proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden.

Een video-impressie van het Tweede Leidse Kenniscafé vindt u hier.

In november 2015 organiseerde de Leidse Proeftuin het Eerste Leidse Kenniscafé voor Ouderen in verzorgingshuis Rosenburch, over het belang van bewegen.

Archief 2016



Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009