Japan geïnteresseerd in Nederlandse ‘vergrijzings’-ervaringen

Twee onderzoekers van het International Longevity Center (ILC) in Tokyo, Japan zijn eind januari op bezoek geweest bij Nederlandse gemeentes, bedrijven, ouderenbonden en coöperaties. ILC-Japan doet onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de steeds ouder wordende Japanse bevolking.

In januari brachten de twee onderzoekers dr. Shinichi en dr. Watanabe een bezoek aan Engeland, Ierland en Nederland. ILC-Japan is geïnteresseerd in de wijze waarop ouderen in andere landen actief blijven en hoe de maatschappij dit organiseert. Een voorbeeld is dat ouderen naast hun AOW en eventueel aanvullend pensioen (al dan niet betaald) blijven doorwerken. Denk aan de postbode bij u in de wijk, surveillanten of suppoosten in musea. Andere voorbeelden zijn het doen van vrijwilligerswerk, het opzetten van buurtprojecten, het oppassen voor kinderen en dergelijke. Het Japanse bezoek aan Uitzendbureau 65plus ging over hun werkwijze en doelstellingen. Ook is er gesproken over trends: is er een toename aan betaalde verzoeken voor het inzetten van ouderen, besteed het uitzendbureau veel tijd aan het overtuigen van potentiele opdrachtgevers. Bij Gemeente Leiden en Stichting Radius werd onder andere gesproken over vrijwilligerswerk, en de noodzaak hier van. Met enkele bestuursleden van ILC Zorg voor Later is gesproken over het project ‘Doorwerken na je zestigste’ en het burgerinitiatief StadsdorpZuid.

ILC-Japan gaat de resultaten uit de bezoeken verwerken in een beleidsrapport aan het ministerie van Gezondheid en welzijn en het ministerie van Arbeidsvraagstukken. In Japan is de uitdaging om tot goede oplossingen te komen urgenter dan in Nederland, omdat de ‘vergrijzing’ daar eerder is begonnen.

Archief 2013



Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2012
2011
2010
2009