Beter onderzoeksresultaat met behulp van participatief actieonderzoek

Voor de kwaliteit van onderzoek is het steeds belangrijker dat de doelgroep actief in het proces wordt betrokken. Maar hoe doe je dat op een goede en ethische manier? En wat is de toegevoegde waarde van creatieve methoden? Dit alles en meer leren onderzoekers tijdens de training ‘Kunstinnig participatief actieonderzoek’ (participatory action research; PAR) op 15 t/m 17 september en op 27 november 2025 in het Poortgebouw in Leiden.

De kracht van participatief onderzoek
Je ervaart de kracht van deze bewezen succesvolle methode tijdens de kunstzinnige PAR-training die prof. dr. Tineke Abma, Lieke de Kock en Jana Kerssies van Leyden Academy on Vitality and Ageing zullen verzorgen. Participatief werken in onderzoeksprojecten is al jarenlang een leidend principe en er is veel ervaring vanuit de praktijk. In deze training worden niet alleen de mensen zelf actief betrokken in het onderzoek, maar co-creëren we kennis mét elkaar. Machtsverhoudingen in het onderzoek verschuiven daarmee van de onderzoeker als expert naar een meer gelijkwaardige verhouding tussen onderzoekers en co-onderzoekers.

“Het onderzoek resoneert echt. Door de praatplaat die gemaakt is, denk je toch altijd aan de driehoek; oh ja, je moet én clowns én zorgmedewerkers én familieleden meenemen in wat je doet.” – Deelnemer aan het PAR-onderzoek bij Cliniclowns

Hoe ziet de training eruit?
De training volgt de stappen van participatief onderzoek, startend met hoe je anderen meeneemt in de benadering, het proces kunt opstarten en organiseren tot en met het genereren en samen interpreteren van bevindingen. Om van daaruit te kijken hoe dit kan leiden tot positieve impact en verandering. De training helpt je om je onderzoek met mensen vorm te geven, te organiseren en er vervolgens ook naar te handelen. Ingewikkelde problemen en struikelblokken (zoals opgelegde grenzen en eisen, frustraties, weerstanden, schaarste en conflicten) worden niet onder het tapijt geveegd, maar komen uitgebreid aan de orde. We zoeken grenzen op omdat we beseffen dat we juist daar nieuwe inzichten en ervaringen opdoen. Het betrekken van kunstenaars in het onderzoek kan daarbij een grote meerwaarde hebben. Hoe creativiteit bijdraagt aan de resultaten zul je zelf ervaren in deze training. Download hier de brochure voor meer informatie.

We want you!
Ben jij een (junior) onderzoeker en ben je benieuwd hoe PAR positief bijdraagt aan de kwaliteit van de uitkomsten? Dan is deze training geschikt voor jou. Je krijgt de handvatten om in je eigen onderzoek nieuwe methodes toe te passen waarmee je tot nog betere resultaten komt. De training vindt plaats op maandag 15 t/m woensdag 17 september, met een terugkomdag op 27 november 2025, van 09.30 tot 16.30 uur in het Poortgebouw in Leiden. De studiebelasting is ca. 30 uur. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. De kosten voor deelname zijn 1.850,- euro (dit bedrag is inclusief catering, tools, literatuur, video en opdrachten, en excl. 21% btw).

Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met Lieke de Kock via kock@leydenacademy.nl. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Jacqueline Leijs via leijs@leydenacademy.nl.

Denk je dat deze mail interessant is voor een collega of iemand in je netwerk? Delen zou zeer op prijs worden gesteld.

Nieuwsberichten 2025



Archief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010