Photo-voice succesvol in betrekken kwetsbare ouderen bij onderzoek en beleid

Photo-voice succesvol in betrekken kwetsbare ouderen bij onderzoek en beleid

Van vitale ouderen in de derde levensfase wordt vaak verwacht dat zij maatschappelijk actief blijven en zorg dragen voor de ‘oldest old’. Maar wat als oudere mensen in kwetsbare situaties leven, geconfronteerd worden met bestaansonzekerheid en geen toegang hebben tot hulpbronnen of sociale netwerken? Hoe kunnen beleidsmakers en onderzoekers deze kwetsbare groep bereiken en betrekken bij betekenisvolle participatie?

Op oproepen van onderzoekers en beleidsmakers om mee te doen aan onderzoek reageren vooral vaak ouderen die beter opgeleid zijn en diverse hulpbronnen in hun omgeving kunnen aanboren. Onderzoek naar betekenisvolle participatie van ouderen in kwetsbare leefsituaties is daarentegen schaars. Beleidsmakers en onderzoekers spreken dan al snel van ‘moeilijk bereikbare groepen’. Maar je kunt je afvragen of het niet zo is dat de eigen methodologie, sociale positie en de instituties waar onderzoekers deel van uitmaken, juist een afstand en een wij-zij-gevoel creëren dat het contact belemmert.

Om erachter te komen wat ouderen in kwetsbare situaties zelf als betekenisvolle participatie ervaren, besloot een onderzoeksteam van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Leyden Academy een participatief actieonderzoek op te zetten in twee grootstedelijke buurten; Amsterdam Oost en Laak in Den Haag.

De onderzoekers vormden in elke wijk een team met oudere co-onderzoekers, die hun eigen levens en die van hun medebewoners gingen onderzoeken met het oog op verbetering van hun leefsituatie. In dit photo-voice project fotografeerden mensen hun buurt en eigen leven onder leiding van kunstenaar Janine Schrijver. Dat leverde duidelijke beelden op over de leefwereld van de deelnemers.

Zo fotografeerde een co-onderzoeker een afvoerputje: “Zo word ik door de overheid behandeld en zo voel ik me dus ook vaak.”

Positieve energie
Ter afsluiting van dit project gingen de oudere co-onderzoekers bij het Sociaal en Cultureel Planbureau op 6 juni met beleidsmakers en onderzoekers in gesprek over hun fotoverhalen. Het werd duidelijk dat de deelnemers in hun gezamenlijke fotoverhalenproject de energie vonden om hun stem te laten horen.

“Soms lijkt het alsof de fut uit de relatie tussen overheid en burgers is. Dit project laat zien dat er nieuwe positieve energie kan ontstaan,” aldus Crétien van Campen, onderzoeker bij het SCP en mede-initiatiefnemer. Ook mede-initiatiefnemer Tineke Abma, directeur van LAVA, benadrukte het enthousiasme dat dit project heeft losgemaakt. “Het is ongelooflijk mooi om te zien dat het niet alleen duidelijk maakt waar pijnpunten zitten maar dat dit proces ook leidt tot verbinding. Kijk naar een initiatief als de ‘Dappere Doorzetters’ in Amsterdam, dat ervoor zorgt dat mensen die in een isolement zitten, met name vrouwen met een migratieachtergrond, weer actief vriendschappen krijgen en onderhouden.”

De aanwezige beleidsmakers en co-onderzoekers uit Den Haag en Amsterdam waren het met elkaar eens. ‘’Als je je stem mag laten horen, kom je met elkaar tot een echt gesprek. En dat is niet alleen belangrijk voor de burgers zelf maar vooral voor een overheid die er voor iedereen wil zijn.”

Directeur van het SCP, Karen van Oudenhoven, sprak zelfs over de brug die dit project heeft gelegd tussen de taal van de burgers en de taal van het beleid. “Als onderzoekers en beleidsmakers zijn we gewend om met vragenlijsten te komen en dan de antwoorden te verwerken. Maar er is een grote groep die daar niets mee heeft of zelfs afstand van neemt. Hoe zorg je er dan voor dat deze groep toch gehoord wordt en dat hun ervaring en mening wordt meegenomen in de besluitvorming? Dat dat wel kan heeft dit project bewezen!’’

De foto’s in combinatie met een korte tekst maakten duidelijk waar mensen echt tegenaan lopen en wat hun wensen en behoeften zijn. Deze vernieuwende manier van participatief onderzoek spreekt ook Wim Burggraaff, beleidsadviseur bij de overheid, enorm aan: “In plaats van dat we zeggen dat zij moeilijk te bereiken zijn moeten we andere wegen kiezen. Normaal heb ik een onderzoeksrapport van heel veel pagina’s dat ik probeer te vangen in één beeld waarbij we vanuit ‘zeggen en denken’ komen tot ‘voelen en doen’. Ik nodig dan ook alle onderzoekers uit om veel meer verhalen op te halen op deze manier. Alleen dan horen we de stem van mensen die we normaal niet horen.’’

Sleutelfactoren
Het photo-voice project toonde een aantal sleutelfactoren voor het succesvol bereiken en betrekken van ouderen in kwetsbare situaties:

  1. Vertrouwen en herkenning: Het feit dat de onderzoekers de wijk, cultuur en taal kenden, zorgde ervoor dat deuren die voor anonieme onderzoeken gesloten bleven, nu open gingen. Tijd nemen voor ‘gewone’ gesprekken was cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen.
  2. Ruimte voor gesprek en afstemming op de leefwereld: Door eerst ruimte voor een gesprek te creëren en af te stemmen op de leefwereld van de bewoners, voelden de ouderen zich gehoord en gezien.
  3. Empathie en loslaten van eigen werkwijzen: De relatie en menselijkheid stonden centraal. Onderzoekers moesten soms hun eigen werkwijzen en plannen loslaten om ruimte te maken voor persoonlijke gesprekken, iets wat de deelnemers erg waardeerden.

Het bereiken van ouderen in kwetsbare situaties vraagt dus om een andere benadering door beleidsmakers en onderzoekers. In plaats van ouderen te labelen als ‘moeilijk bereikbaar’, zouden onderzoekers en beleidsmakers kritischer kunnen kijken naar de eigen gewoonten en handelingen die het contact moeilijk maken. Door bijvoorbeeld de aanpak van photo-voice te kiezen, kunnen ouderen in kwetsbare situaties de ruimte krijgen om hun stem te laten horen en samen te werken aan verbetering van hun leefomstandigheden. Zo kan de kloof tussen instituties en kwetsbare ouderen overbrugd worden.

Première videoreeks Lust op leeftijd – Over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd

Première videoreeks Lust op leeftijd – Over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd

Een warme aanraking, intieme vriendschap, gepassioneerde liefde en seksuele fantasieën: ze blijven waardevol, ook op latere leeftijd. Seksualiteit en intimiteit vormen een belangrijk onderdeel van ons leven; ze dragen bij aan ons emotioneel welzijn, onze vitaliteit en aan goed en betekenisvol ouder worden. Maar hoe ervaren thuiswonende mensen van zestig jaar en ouder hun eigen seksualiteit en intimiteit? Dit en meer komt aan bod in de videoreeks Lust op Leeftijd, dat met en voor oudere mensen is ontwikkeld. Vandaag vindt de première van deze videoreeks in het Poortgebouw in Leiden plaats.

Van waardevolle gesprekken naar een educatieve videoreeks
Tijdens openhartige gesprekken deelden Nederlandse en Belgische ouderen met uiteenlopende achtergronden, seksuele oriëntaties en levensverhalen hun ervaringen en opvattingen. Thema’s als levensloop, diversiteit, gezondheid, taboe en beeldvorming kwamen aan bod en zijn nu te zien in de gratis videoreeks Lust op leeftijd. Met de video’s willen we kennis vergroten én het maatschappelijke taboe doorbreken. De reeks is uitermate geschikt als educatiemateriaal voor jong en oud, voor gebruik in onderwijs, communicatie en beleid in de ouderenzorg.

“Seksualiteit, voor mij is er een eindpunt gekomen. Ik ben blij dat ik het heb kunnen beleven, ik heb ervan genoten. Weliswaar heeft het 25 jaar geduurd eer ik in de gaten had hoe ik kon genieten. Maar wat ik heb kunnen genieten was intens en daar ben ik heel dankbaar voor.”  – Miet, 82 jaar

Levensloop
Onze seksuele vorming is een proces dat een leven lang duurt. De verhalen van de deelnemers beginnen bij de opvoeding, waarin seksualiteit vaak nauwelijks bespreekbaar was. De eerste seksuele ervaringen zijn gelukkig niet bepalend voor de rest van ons leven. Iedereen ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Ook op latere leeftijd kan veel veranderen. Komt er ooit een einde aan nieuwe kansen in de liefde? Volgens de deelnemers niet.

Diversiteit
Veel deelnemers kregen vroeger een eenzijdige seksuele voorlichting. Dat voorgeschotelde beeld is erg beperkt, terwijl seksualiteit en intimiteit – ook op latere leeftijd – vele vormen en kleuren kent. Deelnemers vertellen openhartig over hun zoektocht naar eigen vormen van seksuele zelfexpressie. Het vergt moed om op ontdekking te gaan naar wie je echt bent. Toch levert het veel op als je de verwachtingen van anderen kunt loslaten en jezelf durft te zijn.

Gezondheid
Ouder worden gaat vaak gepaard met lichamelijke veranderingen, maar dat hoeft niet het einde van een fijne seksualiteit te zijn. Veel mensen vinden allerlei creatieve manieren om van intieme relaties te blijven genieten. We kunnen dus van elkaar leren, maar dan moeten we dit onderwerp wel bespreekbaar maken. En juist dát vinden veel mensen moeilijk.

“Seks is gewoon heerlijk, ook om het samen te beleven. Nu we allebei ‘gehandicapt’ zijn, is er weinig echte seksualiteit meer, maar we vallen iedere avond hand in hand in slaap. Als dit het begin van het eindstation is, dan is het goed.” – Magda, 87 jaar

Taboe
In de vierde aflevering duiken we in het taboe rondom seksualiteit op latere leeftijd. Seksualiteit wordt vaak stilgezwegen; vanaf de opvoeding thuis tot in het verzorgingshuis. Zelfs als het wel ter sprake komt, blijft het een gevoelig of beladen onderwerp. We kunnen van elkaar leren door open met elkaar in gesprek te gaan.

Beeldvorming
We vroegen de deelnemers naar hoe zij denken dat de maatschappij kijkt naar seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd. Hun persoonlijke verhalen geven een heel divers en kleurrijk beeld over de verlangens en mogelijkheden die mensen op latere leeftijd hebben. Leeftijd speelt blijkbaar niet zo’n grote rol in hoe we seksualiteit en intimiteit ervaren. Sterker nog, veel mensen blijven nieuwsgierig en onderzoekend.

“In de video’s hoor je het ongecensureerde verhaal van ouderen die moed en lef hebben om hun meest persoonlijke, intieme ervaringen te delen. Omdat ze het doorbreken van het taboe belangrijk vinden. De schoonheid en kracht van hun verhaal voor de camera is adembenemend.” – Elena Bendien, senior onderzoeker

Over het project
De videoreeks is ontwikkeld door Elena Bendien (senior onderzoeker) en Jana Kerssies (promovenda) van Leyden Academy, in samenwerking met schrijver en gerontoloog Els Messelis en filmmaker Chiel Epskamp. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Erasmus+ programma en de Steunstichting Gezondheidszorg Voorschoten.
Met speciale dank aan de deelnemers voor hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Zonder hun openheid en vertrouwen was deze videoreeks niet mogelijk geweest.

Durf jij ook op ontdekkingsreis te gaan en wil jij jouw ervaringen delen? Mail ons: onderzoek@leydenacademy.nl! Denk je dat dit bericht interessant is voor iemand in je vriendenkring en/of netwerk? Delen zou zeer op prijs worden gesteld.

Arts & Health festival toont kracht van kunst in dementiezorg

Arts & Health festival toont kracht van kunst in dementiezorg

Twee dagen vol ontroering, ontmoeting en inspiratie. Dat was het Arts & Health-festival dat Leyden Academy organiseerde in het Museum van de Geest in Haarlem. Zorgverleners, kunstenaars, onderzoekers en ervaringsdeskundigen kwamen samen met één gedeelde missie: laten zien hoe muziek en kunst wezenlijke onderdelen zijn van dementiezorg.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.
Klik hier voor een overzicht van alle foto’s.

Alle foto’s zijn gemaakt door Bastiaan van Musscher Fotografie.

Van improvisatie tot laatste ademtocht
Het festival opende met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Embrace Nederland liet zien hoe professionele musici en zorgmedewerkers samen via improvisatie muziek structureel verweven in de zorgpraktijk. Het Amsterdamse Genetic Choir toonde met hun project Stem&Luister hoe klank en ademhaling contact mogelijk maken met mensen die niet langer verbaal communiceren. “Taal is te zwart-wit,” aldus artistiek leider Thomas Johannsen. Bijzonder ontroerend was de film Beyond Words (bekijk hier de trailer), waarin zichtbaar werd hoe ogenschijnlijk kleine klanken – een zucht, een toon, een trilling – betekenis kunnen dragen. Een zanger die rustig meebeweegt met het ademritme van een oudere vrouw, zachte geluiden die aansluiten op haar gezichtsuitdrukking. Geen script, alleen pure connectie.

Diva Dichtbij bracht hartstocht en empathie door livemuziek naar mensen met dementie. Professionele zangers creëren intieme momenten van contact door bekende liederen te zingen die aansluiten bij het levensverhaal van bewoners. “Het is alsof je even thuis bent, in een lied dat je kent.” De eerste dag werd afgesloten door de Bedside Singers, vrijwilligers die a capella troostliederen zingen aan het bed van mensen in hun laatste levensfase. “We zingen geen afscheid, maar aanwezigheid,” vertelden zij over hun werk.

foto: Diva Dichtbij

Van theorie naar praktijk
De tweede dag stond in het teken van verdieping en duurzame verandering. Na de interactieve dansvoorstelling MIST van choreograaf Manouk Schrauwen, waarin het publiek letterlijk en figuurlijk in beweging kwam, volgden vijf praktische workshops. Deelnemers maakten kennis met stemimprovisatie, het Daily Dose of Music-programma, poppenspel in de zorg, Care Aesthetics en inclusieve dansprojecten voor oudere vrouwen met een migratieachtergrond. “Wie geen plek heeft in de zorg, vindt soms een plek in de dans.”, aldus een van de workshopleiders.

foto: dansvoorstelling MIST – Manouk Schrouwen

Leidse Lintje voor levenskunstenares
Een hoogtepunt was de uitreiking van het Leidse Lintje aan Rita Perez (87), een levenslustige dame die laat zien hoe kunst past bij een vervuld leven op latere leeftijd. Zij doet enthousiast mee aan het project Generatie Mixer op een Leidse basisschool en participeerde in onderzoek onder leiding van een theatermaakster.

foto: Rita Perez krijgt het Leydse Lintje uitgereikt door Danielle Swart en GerdaLentenHavertong

Structurele verandering nodig
Tijdens het symposium werd het rapport ‘Kunst en Migrantenouderen’ overhandigd aan Niels Groeneweg van het ministerie van VWS. “Kunst moet geen extraatje zijn, maar normaal onderdeel van het dagelijkse leven van ouderen,” benadrukte hij. Duitse muziektherapeut prof. dr. Jan Sonntag sprak in zijn keynote over zijn Atmosphärenkonzept en de noodzaak van sfeer, aandacht en kunst binnen dementiezorg. Het panelgesprek met vertegenwoordigers van VWS, ActiZ, Hogeschool Utrecht en verschillende kunstinitiatieven mondde uit in een duidelijke conclusie: kunst en muziek verdienen een vaste plek in de zorgstructuur – niet tijdelijk, maar permanent.

foto: Uitreiking rapport 

Melodie voortzetten
Het festival eindigde niet als slot, maar als start van iets groters. Tijdens de netwerkborrel werden plannen gesmeed en contacten gelegd. De afgelopen dagen toonden de kracht van muziek en kunst als vorm van zorg – niet als bijzaak, maar als iets wezenlijks. Van wiegelied tot dans, van ademhaling tot klank: deze vormen van expressie brengen mensen dichter bij elkaar, voorbij ziekte of beperking. Het Arts & Health-festival bewees dat contact, verwondering en betekenis mogelijk blijven in elke fase van het leven.

De eerste tonen zijn gezet, nu de melodie voortzetten.

Het Arts & Health festival werd georganiseerd door Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds.

Onderzoek naar hulp voor en door ouderen in Haarlem

Onderzoek naar hulp voor en door ouderen in Haarlem

Woont u zelfstandig in Haarlem Parkwijk, Indische Buurt-Noord of Ramplaankwartier? En bent u 55 jaar of ouder? Dan is ons onderzoek speciaal voor ú bedoeld. We brengen initiatieven voor en door ouderen in Haarlem in kaart en zijn benieuwd naar uw wensen. Zoals:

  • Hulp bij klusjes, tuin of boodschappen
  • Gezelligheid en sociaal contact
  • Groepsactiviteiten in de buurt
  • Welke hulp en steun u nu al ontvangt?
  • Wat u mist of zou willen?
  • Hoe u zelf iets voor een ander kunt betekenen?

We onderzoeken wat goed werkt, wat nog mist, en wat er beter kan.

Doe mee en deel uw ervaringen. Klik hier voor de vragenlijst. Uw deelname is anoniem en duurt ongeveer 10 minuten.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met onderzoeker Sjaiesta Nanhekhan via Nanhekhan@leydenacademy.nl.

Innovatieve ouderenzorg in Stockholm

Innovatieve ouderenzorg in Stockholm

De deelnemers van de Executive Leergang “De toekomst van ouderen(zorg)” hebben tijdens een studiereis naar Stockholm kennisgemaakt met vernieuwende concepten in de Zweedse ouderenzorg. De reis, die plaatsvond van 12 tot 15 mei 2025, bood bestuurders en directeuren uit de Nederlandse zorgsector waardevolle inzichten in alternatieve zorgsystemen, opleidingen en woonvormen voor ouderen.

Zweedse aanpak van vergrijzingsuitdagingen
De studiereis begon met een introductie door Carl Smitterberg van de Elderly Care Administration in Stockholm. Deelnemers kregen een uitgebreide toelichting op het Zweedse zorgsysteem en hoe de stad Stockholm omgaat met de uitdagingen van een vergrijzende samenleving. Net als in Nederland worstelt Zweden met vraagstukken rond betaalbaarheid en personeelstekorten, maar de aanpak verschilt op belangrijke punten. “De Zweedse benadering kenmerkt zich door een sterke focus op autonomie en collectieve oplossingen,” aldus een van de deelnemers. “Het was verhelderend om te zien hoe gemeenten hier een centrale rol spelen in de organisatie en financiering van ouderenzorg.”

Gespecialiseerde dementiezorg bij Sylviahemmet
Een hoogtepunt van de reis was het bezoek aan Sylviahemmet, een opleidingsinstituut voor zorgverleners gespecialiseerd in dementiezorg. Opgericht door Koningin Sylvia van Zweden en gelegen op het terrein van de koninklijke familie, biedt deze instelling innovatieve trainingen voor verpleegkundigen. De deelnemers bezochten het dagcentrum waar mensen met dementie dagelijks activiteiten kunnen ondernemen in een veilige en stimulerende omgeving.

Innovatieve woonvormen voor senioren
Bijzonder indrukwekkend vonden de deelnemers het bezoek aan Färdknäppen, een ‘collectivhuset’ (collectieve huisvesting) voor ouderen in het centrum van Stockholm. Dit woonproject, dat al dertig jaar bestaat, telt 70 appartementen met eigen voorzieningen, aangevuld met uitgebreide gemeenschappelijke ruimtes. Bewoners kunnen dagelijks samen koken in een professionele keuken en deelnemen aan diverse activiteiten zoals leesclubs, museumbezoeken en tuinieren. “Färdknäppen laat zien hoe ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van sociale contacten en gedeelde voorzieningen,” merkte een deelnemer op. “Dit concept zou ook in Nederland kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid onder ouderen.”

Wetenschappelijk onderzoek en praktijkinnovaties
De groep bezocht ook het Aging Research Center (ARC), een multidisciplinair onderzoeksinstituut van de Universiteit van Stockholm en het Karolinska Instituut. Hier werd inzicht verkregen in lopend onderzoek naar het verbeteren van gezondheid en kwaliteit van leven van ouderen vanuit biomedisch, psychologisch en sociologisch perspectief. Bij het Stureby Nursing Home kregen de deelnemers demonstraties van het opleidingscentrum voor verpleegkundigen. Hier werden ook veel verpleegkundigen uit het buitenland bijgeschoold.

Culturele verkenning en netwerken
Naast de inhoudelijke bezoeken was er ruimte voor culturele verkenning van Stockholm, onder meer tijdens een fietstocht met gids. De studiereis bood volop gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen tussen de deelnemers onderling en informele gesprekken.

Waardevolle inzichten voor Nederlandse context
De Executive Leergang “De toekomst van ouderen(zorg)”, die in februari 2025 van start is gegaan, biedt bestuurders en directeuren in zorg en welzijn een platform voor inhoudelijke verdieping en uitwisseling. De studiereis naar Stockholm vormde een belangrijk onderdeel van het leertraject. “De inzichten die we hebben opgedaan in Stockholm zijn direct relevant voor de uitdagingen waar we in Nederland voor staan,” concludeerde een van de deelnemers. “We hebben gezien hoe Zweden investeert in preventie, sociale cohesie om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken.”

De deelnemers keerden op donderdag 15 mei terug naar Nederland, geïnspireerd door de Zweedse aanpak en voorzien van concrete ideeën om toe te passen in de eigen organisatie en de Nederlandse context.


De Executive Leergang “De toekomst van ouderen(zorg)” is een jaarlijkse opleiding voor inhoudelijk gedreven bestuurders en directeuren binnen zorg en welzijn, medewerkers van zorgverzekeraars, overheidsinstellingen en toezichthouders. De leergang biedt een gevarieerd programma met colleges van topdocenten, ruimte voor bespiegeling en discussie, bijzondere ontmoetingen met ouderen, een werkbezoek en een internationale studiereis.

Oproep: wilt u met ons in gesprek over de overgang?

Oproep: wilt u met ons in gesprek over de overgang?

Vitaal ouder worden en nog met plezier deel kunnen nemen aan de maatschappij is geen kwestie van geluk. Het is een direct gevolg van inzicht in de diverse levensfasen, in de verschillen tussen man en vrouw en nog veel meer. De overgang is een belangrijke transitiefase in de vrouwelijke levensloop, met grote consequenties voor gezondheid en welzijn. Er is veel klinisch onderzoek gedaan naar de overgang, maar de verspreiding van de beschikbare kennis blijft achter.

Uitnodiging voor een gesprek ‘Leren werken aan de overgang’
In het kader van het onderzoek Leren werken aan de overgang organiseert Leyden Academy on Vitality and Ageing dit jaar een reeks groepsgesprekken over de ervaringen die vrouwen hebben met de overgang. Ons doel is om educatieve middelen te ontwikkelen die voor een laagdrempelige en bruikbare kennisoverdracht kunnen zorgen over het verloop en de consequenties van de overgang.

Leyden Academy kiest zoveel mogelijk voor participatief onderzoek, waarbij de mensen over wie het gaat zelf direct betrokken worden. Daarom nodigen we vrouwen uit om gezamenlijk hun ervaringen, behoeftes en ideeën over dit onderwerp in kaart te brengen. Twee vragen zullen tijdens deze gesprekken centraal staan:

  • Wat was/is je ervaring met de overgang in relatie tot je werk en je persoonlijk leven?
  • In welke vorm zou kennis over de overgang efficiënt en laagdrempelig verspreid kunnen worden onder vrouwen, hun familieleden, werkgevers en een breder publiek?

De bijeenkomst zal 1,5-2 uur duren. Tijdens de gesprekken zal er ook ruimte zijn voor vragen van de deelnemers. De groepsgrootte zal afhangen van het aantal aanmeldingen, met een maximum van acht deelnemers. In het geval van voldoende belangstelling is een online bijeenkomst mogelijk voor personen die op grote afstand wonen of minder mobiel zijn.

Kort samengevat
Voor wie? Alle vrouwen met en zonder ervaring met de overgang die interesse hebben in dit onderwerp zijn van harte welkom.
Wanneer? De gesprekken zullen in juni t/m oktober 2025 plaatsvinden.
Waar? Leyden Academy on Vitality and Ageing, Rijnsburgerweg 10 in Leiden.

Wilt u uw ervaringen en ideeën over dit onderwerp met ons delen? We horen het graag! Mail onderzoek@leydenacademy.nl. Na uw aanmelding nemen we contact met u op.

Beter onderzoeksresultaat met behulp van participatief actieonderzoek

Beter onderzoeksresultaat met behulp van participatief actieonderzoek

Voor de kwaliteit van onderzoek is het steeds belangrijker dat de doelgroep actief in het proces wordt betrokken. Maar hoe doe je dat op een goede en ethische manier? En wat is de toegevoegde waarde van creatieve methoden? Dit alles en meer leren onderzoekers tijdens de training ‘Kunstzinnig participatief actieonderzoek’ (participatory action research; PAR) op 15 t/m 17 september en op 27 november 2025 in het Poortgebouw in Leiden.

De kracht van participatief onderzoek
Je ervaart de kracht van deze bewezen succesvolle methode tijdens de kunstzinnige PAR-training die prof. dr. Tineke Abma, Lieke de Kock en Jana Kerssies van Leyden Academy on Vitality and Ageing zullen verzorgen. Participatief werken in onderzoeksprojecten is al jarenlang een leidend principe en er is veel ervaring vanuit de praktijk. In deze training worden niet alleen de mensen zelf actief betrokken in het onderzoek, maar co-creëren we kennis mét elkaar. Machtsverhoudingen in het onderzoek verschuiven daarmee van de onderzoeker als expert naar een meer gelijkwaardige verhouding tussen onderzoekers en co-onderzoekers.

“Het onderzoek resoneert echt. Door de praatplaat die gemaakt is, denk je toch altijd aan de driehoek; oh ja, je moet én clowns én zorgmedewerkers én familieleden meenemen in wat je doet.” – Deelnemer aan het PAR-onderzoek bij Cliniclowns

Hoe ziet de training eruit?
De training volgt de stappen van participatief onderzoek, startend met hoe je anderen meeneemt in de benadering, het proces kunt opstarten en organiseren tot en met het genereren en samen interpreteren van bevindingen. Om van daaruit te kijken hoe dit kan leiden tot positieve impact en verandering. De training helpt je om je onderzoek met mensen vorm te geven, te organiseren en er vervolgens ook naar te handelen. Ingewikkelde problemen en struikelblokken (zoals opgelegde grenzen en eisen, frustraties, weerstanden, schaarste en conflicten) worden niet onder het tapijt geveegd, maar komen uitgebreid aan de orde. We zoeken grenzen op omdat we beseffen dat we juist daar nieuwe inzichten en ervaringen opdoen. Het betrekken van kunstenaars in het onderzoek kan daarbij een grote meerwaarde hebben. Hoe creativiteit bijdraagt aan de resultaten zul je zelf ervaren in deze training. Download hier de brochure voor meer informatie of blader door de brochure onderaan deze pagina.

We want you!
Ben jij een (junior) onderzoeker en ben je benieuwd hoe PAR positief bijdraagt aan de kwaliteit van de uitkomsten? Dan is deze training geschikt voor jou. Je krijgt de handvatten om in je eigen onderzoek nieuwe methodes toe te passen waarmee je tot nog betere resultaten komt. De training vindt plaats op maandag 15 t/m woensdag 17 september, met een terugkomdag op 27 november 2025, van 09.30 tot 16.30 uur in het Poortgebouw in Leiden. De studiebelasting is ca. 30 uur. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. De kosten voor deelname zijn 1.850,- euro (dit bedrag is inclusief catering, tools, literatuur, video en opdrachten, en excl. 21% btw).

Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met Lieke de Kock via kock@leydenacademy.nl. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Jacqueline Leijs via leijs@leydenacademy.nl.

Denk je dat deze training interessant is voor een collega of iemand in je netwerk? Delen zou zeer op prijs worden gesteld.

Charlotte van den Eijnde verbindt theorie en zorgpraktijk

Charlotte van den Eijnde verbindt theorie en zorgpraktijk

Wat kunnen zorgprofessionals leren van hun dagelijkse praktijkervaringen? In haar project ‘Leren van ervaringen’ onderzoekt Charlotte van den Eijnde hoe morele vraagstukken in de zorg bijdragen aan de ontwikkeling van zowel studenten als professionals.

Als wetenschappelijk onderzoeker bij Leyden Academy richt Charlotte van den Eijnde zich op de morele ontwikkeling van zorgprofessionals. Met een achtergrond als ergotherapeut en socioloog benadrukt zij het belang van het omgaan met de dagelijkse ethische dilemma’s waarmee zorgverleners geconfronteerd worden. “Zorgprofessionals staan dagelijks voor vraagstukken waarbij ze moeten afwegen wat het juiste is om te doen,” legt Van den Eijnde uit. “Deze ‘morele’ vraagstukken gaan niet alleen over grote thema’s zoals leven en dood, maar zitten juist vaak in alledaagse situaties. Bijvoorbeeld: wat zeg ik tegen een bewoner die steeds naar haar overleden man vraagt? Of: hoe geef ik iemand die vaak valt toch voldoende vrijheid?” Uit onderzoeken weten we dat het belangrijk is voor de kwaliteit van zorg én het werkplezier van medewerkers dat er aandacht en ruimte voor het stilstaan bij ervaringen, voor bezinning en reflectie.

In het project onderzoekt Van den Eijnde samen met Marianne Schouwstra (projectleider Leerhuis mboRijnland) hoe het werken met ervaringen uit hun stagepraktijk kan bijdragen aan de morele ontwikkeling van verpleegkundestudenten. Praktijkervaringen brengen de perspectieven, dilemma’s en waarden van de zorgpraktijk tot leven. Door deze ervaringen centraal te stellen in het onderwijs, kunnen ze studenten helpen om:

  • Bewuster om te gaan met ethische dilemma’s
  • Beter in te spelen op complexe situaties in de praktijk
  • Zelfverzekerder te worden in hun rol als zorgprofessional

Het Leerhuis: waar theorie en praktijk samenkomen
Het onderzoek vindt plaats binnen het Leerhuis van mboRijnland, een innovatieve leeromgeving waar praktijk en theorie op één locatie worden gecombineerd. Studenten volgen dagelijks zowel praktijk als onderwijs binnen dezelfde zorginstelling. Deze aanpak zorgt voor een sterke verbinding tussen theorie en praktijk, en biedt daarmee een ideale setting voor onderzoek en het ontwikkelen en evalueren van innovatieve leermethoden.

De unieke structuur van het Leerhuis biedt diverse voordelen:

  • Directe koppeling tussen praktijk en theorie, waardoor studenten praktijkervaringen meenemen naar de lessen
  • Ruimte voor reflectie, waarin studenten morele vraagstukken bespreken met docenten en begeleiders
  • Flexibiliteit in lesopbouw, waardoor nieuwe methoden en inzichten direct toegepast kunnen worden

De spin in het web
Van den Eijnde heeft in haar werk als onderzoeker niet alleen ervaring in de verpleeghuiszorg, maar ook in de thuiszorg. “Wat mij vooral is bijgebleven, is hoe essentieel de thuiszorg is. Thuiszorgprofessionals zijn vaak de spin in het web voor mensen in de wijk. De zorgrelatie duurt vaak jaren, en in die tijd zijn zij een belangrijke schakel in het netwerk rondom degene voor wie ze zorgen.”

Het werk in de thuiszorg omschrijft ze als complex en veelzijdig: “Je werkt samen met mantelzorgers en andere zorgverleners, bent er voor iemand die zich eenzaam voelt of gewoon even zijn verhaal kwijt wil, regelt soms zaken in het huishouden en voert ook medische handelingen uit. De kern is dat je werkt vanuit de relatie met de persoon zelf, zo draag je echt bij aan het thuisgeluk van mensen.”

Deze ervaring heeft mede geleid tot de videoreeks ‘Thuisgeluk‘, waarin ongeveer twintig authentieke situaties zijn vastgelegd bij oudere mensen die thuiszorg ontvangen. De filmpjes, van maximaal twee minuten, tonen voorbeelden van liefdevolle zorg en zijn bedoeld om te inspireren en in te zetten in het onderwijs.

Bouwen aan een veerkrachtige zorgsector
Door studenten te ondersteunen in hun morele ontwikkeling hopen we te bouwen aan een generatie zorgprofessionals die goed voorbereid zijn op de complexe uitdagingen in de praktijk. “Dit vergroot niet alleen hun veerkracht en zelfvertrouwen, maar draagt ook bij aan een duurzame zorgsector waarin professionals worden behouden,” aldus Van den Eijnde.

In haar promotieonderzoek richt zij zich specifiek op het gebruik van praktijkervaringen voor moreel leren. Ze onderzoekt hoe moreel leren in de praktijk tot stand komt en, nog belangrijker, welke praktische handvatten hieruit kunnen worden gehaald om moreel leren binnen zorg en onderwijs te bevorderen.

 


Dit project is een samenwerking tussen het practoraat ‘welzijn en zorg’ van MBO Rijnland en Leyden Academy, en mede mogelijk gemaakt door financiering van het Jo Visser fonds. Het Leerhuis is een samenwerking tussen zorgpartners Midden-Holland en het CIV Welzijn & Zorg.

Wilt u meer weten over dit project of bent u geïnteresseerd in de methoden? Neem contact op met Charlotte van den Eijnde.

 

Gratis lesmateriaal voor 4 en 5 mei: Oorlogsverhalen verbinden generaties

Gratis lesmateriaal voor 4 en 5 mei: Oorlogsverhalen verbinden generaties

In aanloop naar de nationale herdenkingen op 4 en 5 mei is er speciaal lesmateriaal gratis beschikbaar voor scholen. Het digitale lespakket komt voort uit een samenwerking tussen Leyden Academy, Lot’s Foundation en het Jo Visser fonds, en sluit aan bij het herdenkingsjaar 80 jaar Vrede en Democratie.

Waardevol onderwijs over vrijheid en veerkracht
Het lesmateriaal is onderdeel van het platform Wereldwijs met Lot, dat educatieve programma’s ontwikkelt waarin verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan. In het lespakket delen ouderen persoonlijke verhalen over hun ervaringen tijdens de oorlog. Deze verhalen zijn door Leyden Academy vastgelegd in interviews en vormen de basis voor gesprekken en reflectie in de klas.

“Deze verhalen vormen een brug tussen verleden en heden,” aldus Jolanda Lindenberg, onderzoeker bij Leyden Academy. “Ze maken de abstracte begrippen vrijheid en democratie tastbaar en laten leerlingen ervaren wat veerkracht en solidariteit betekenen in tijden van crisis.”

Intergenerationele verbinding
Het lespakket stimuleert intergenerationeel contact, waarbij jongeren niet alleen leren over de oorlog, maar ook in gesprek gaan met mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt. Deze aanpak sluit aan bij de visie van Lot’s Foundation, die zich inzet voor het versterken van verbinding tussen generaties.

Eind mei verschijnt bovendien een bijbehorende podcast waarin Jolanda Lindenberg en Saskia Klomps (Lot’s Foundation) reflecteren op de impact van oorlogsverhalen en hun actuele betekenis voor jongeren vandaag.

Het lesmateriaal is hier te vinden.

Lust op leeftijd: Over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd

Lust op leeftijd: Over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd

Een warme aanraking, intieme vriendschap, gepassioneerde liefde en seksuele fantasieën: ze blijven waardevol, ook op latere leeftijd. Seksualiteit en intimiteit vormen een belangrijk onderdeel van ons leven; ze dragen bij aan ons emotioneel welzijn, onze vitaliteit en aan goed en betekenisvol ouder worden. Maar hoe ervaren thuiswonende mensen van zestig jaar en ouder hun eigen seksualiteit en intimiteit?

Waardevolle gesprekken
In een reeks openhartige gesprekken deelden ouderen – vrouwen en mannen van zestig tot negentig+ jaar, met uiteenlopende achtergronden, seksuele oriëntaties en levensverhalen – hun ervaringen en opvattingen.  Terugkerende vragen waren onder andere:

  • Speelt seksualiteit op latere leeftijd een rol?
  • Waarom wordt seksualiteit op latere leeftijd vaak verzwegen of als taboe beschouwd?
  • Wat is de impact van lichamelijke veranderingen en gezondheidsproblemen op het intieme leven?
  • Behoort het experimenteren met je intieme relaties en diverse vormen van seksueel genot tot het goed ouder worden?
  • Wat voor kennis missen we over seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd?

“Mijn moeder is met 80 nog verliefd geworden op een man, was duidelijk aan het flirten, en ik durfde toen niet te vragen: doen jullie het ook?” – deelnemer

Educatieve videoreeks
Naar aanleiding van de gesprekken is, voor en door oudere volwassenen in Nederland en België, de videoreeks Lust op leeftijd gemaakt. De reeks bestaat uit vijf afleveringen met de volgende thema’s:

  1. Levensloop – De ontwikkeling van seksualiteit en intimiteit door de jaren heen.
  2. Diversiteit – Seksuele identiteit en de veelvormigheid van relaties en verlangens.
  3. Gezondheid – Veroudering en de impact op het intieme leven.
  4. Taboe en bespreekbaarheid – Over zwijgen en de kracht van het gesprek.
  5. Beeldvorming – Een pleidooi voor een rijker en realistischer beeld, voor jong én oud.

Met de video’s willen we kennis vergroten én het maatschappelijke taboe doorbreken. De reeks wordt na de première gratis beschikbaar gesteld als educatiemateriaal voor jong en oud, en is geschikt voor gebruik in onderwijs, communicatie en beleid in de ouderenzorg.

“Seks is gewoon heerlijk, ook om het samen te beleven. Nu we allebei ‘gehandicapt’ zijn, is er weinig echte seksualiteit meer, maar we vallen iedere avond hand in hand in slaap. Als dit het begin van het eindstation is, dan is het goed.” – deelnemer (84)

Over het project
De videoreeks is ontwikkeld door Elena Bendien (senior onderzoeker) en Jana Kerssies (promovenda) van Leyden Academy, in samenwerking met schrijver en gerontoloog Els Messelis en filmmaker Chiel Epskamp. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Erasmus+ programma en de Steunstichting Gezondheidszorg Voorschoten.

Op woensdagmiddag 28 mei vindt de première van de videoreeks plaats. Dit is een besloten bijeenkomst. Wilt u graag aanwezig zijn? Stuur dan een bericht naar onderzoek@leydenacademy.nl.
Voor vragen over het onderwerp seksualiteit en intimiteit op latere leeftijd kunt u contact opnemen met Elena Bendien.

Inspiratiemiddag ‘Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie’ een groot succes

Inspiratiemiddag ‘Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie’ een groot succes

Gisteren vond de inspiratiemiddag ‘Zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie‘ plaats bij Centraal Museum in Utrecht. Meer mensen met dementie wonen langer thuis. Hoe kunnen we ontmoeting en zinvolle activiteiten laten aansluiten op hun behoefte een betekenisvol leven te leiden?

“Dit is geen zorg maar een maatschappelijk vraagstuk. Het vraagt om een inclusieve samenleving, en voorbij doelgroepen denken. Mensen met dementie horen er gewoon bij.” – Teun Toebes, zorgethicus

Een rijk programma met inspirerende bijdragen
Prof. dr. Tineke Abma was de dagvoorzitter en leidde een panelgesprek met betrokkenen vanuit kunst en zorg: Ralph Vermeulen, Caroline van Rhijn, Saskia Hoogkamer en Lucie de Crom. Zorgethicus Teun Toebes gaf een prachtig betoog over waarom goede zorg een kwestie is van samen doen en samen leven, én waarom in een zinvol leven ook ruimte moet zijn voor zware gevoelens en risico’s. Diverse projectgroepen uit meerde gemeenten namen ons mee in hun prachtige projecten met foto’s, films, verhalen en zelfs een live-feed met een deelnemer. AxionContinu liet met hun museumprogramma’s zien hoe betekenisvolle co-creatie met de cliënt en gemeente tot een zinvolle daginvulling kan leiden. Leela Deretta en Madeleine Roelfsema van het Zeeuws Museum namen ons mee in hun programma voor take PArt, waar mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals buiten de zorgcontext betekenisvolle interacties en momenten ervaren. Jolien Posthumus van Mindfulness in Museum sprak over de evidence-based kunstinterventie die ze ontwikkelde en die bijdraagt aan de mentale gezondheid van zorgprofessionals en mantelzorgers. Verder maakte Janine Schrijver deelnemers bekend met betekenis geven aan beeld middels Photovoice. Ook verzorgde Eliza Perez, manager van de kunstgalerie van Cordaan, een bingo bij de projectenmarkt waar deelnemende organisaties hun activiteiten in de etalage konden zetten.

Een landelijk, lerend netwerk
In opdracht van ZonMw brengen we – samen met consortiumpartners Erasmus School of Health Policy & Management, Cordaan en Museum van de Geest – in een lerend netwerk van vijftig gemeenten zinvolle dagactiviteiten in kaart. Ook Alzheimer Nederland en Platform Odensehuizen leveren een bijdrage. Het onderzoeksteam bestaat uit professor Jane Cramm, Sonja Wendel, Charlotte van den Eijnde, Lucien Bianchi, Jessica Belles, Janine Schrijver en Maaike Knibbe.

We kijken met elkaar terug op een inspirerende en enerverende dag, met een goede sfeer, fijne energie, enthousiaste deelnemers en krachtige doorzetters die zich keihard inzetten. Veel dank aan iedereen die erbij was!

Wil je meer weten over dit onderzoeksproject? Mail knibbe@eshpm.eur.nl.