Onderzoeker Tamar Shahinian brengt vanuit Leyden Academy de werelden van dans en wetenschap samen. Samen met de dansers van Marc Vlemmix Dance verzorgde ze donderdagavond 17 oktober in Luxor Rotterdam een indrukwekkende dansvoorstelling waar nog lang over nagepraat zal worden. In een met 600 toeschouwers vrijwel volgepakt Luxor theater in Rotterdam kreeg de voorstelling Truth=Dare een staande ovatie van het publiek dat zichtbaar ontroerd en geraakt was.
De in twee delen opgesplitste dansvoorstelling was voor de pauze al indrukwekkend met een podium vol dansers die ondanks of misschien juist wel dank zij hun vanwege ziekte aangetaste en aangepaste motoriek elke een eigen verhaal vertelden. Met het duet van twee krachtige dames in een rolstoel als een emotioneel scharnierpunt.
Bekijk hier het fragment van EenVandaag:
Verbindend
Na de pauze waren het Tamar Shahinian en Marc Vlemmix zelf die de toeschouwers meenamen in de kracht van dans; verrassend en verbindend. Zij gaven voorafgaande aan de voorstelling aan wat de achtergrond is van Truth=Dare. “De waarheid onder ogen komen vraagt moed. De waarheid tonen aan de wereld is te zien als een politieke daad die bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en collectieve empowerment. Als je de waarheid onder ogen ziet kun je hem pas omarmen. Truth=Dare!”
De voorstelling maakt deel uit van haar onderzoek. Tineke Abma, recent benoemd tot bijzonder hoogleraar Kunst en Zorg aan de Erasmus Universiteit benadrukte in het voorgesprek het belang van de inzet van kunst in de zorg. “Je ziet, je voelt en je proeft in deze voorstelling wat creativiteit en cultuur mensen kan brengen. En dan is het raar dat bijvoorbeeld alleen Friesland verzekeringen dans voor mensen met parkinson vergoedt. Ik roep alle verzekeraars op om datzelfde te doen.”
Het is niet wat je overkomt dat belangrijk is, maar wat je er mee doet! – Marc Vlemmix, danser
Het doel van de studie is om te kijken wat dans kan betekenen voor mensen met een neurodegeneratieve aandoening. “Dans is van ons allemaal, en niet alleen voorbehouden aan perfecte danslichamen. De Nederlandse danswereld wil mede daarom diverser en inclusiever worden.”