Minicursus Liefdevolle zorg in de praktijk

Veel organisaties in de ouderenzorg maken momenteel de omslag naar persoonsgerichte zorg, met meer ruimte en aandacht voor de persoonlijke wensen en verlangens van bewoners. Aandacht voor leefplezier is echter een stuk moeilijker te borgen dan ‘tastbare’ activiteiten rondom gezondheid, veiligheid en hygiëne. Terwijl het minstens zo belangrijk is! Liefdevolle zorg is niet iets wat je via theorie in een boek kan leren. Dat leer je door te ervaren en te doen. Leyden Academy heeft daarom de gratis minicursus Liefdevolle zorg in de praktijk ontwikkeld voor medewerkers zorg en welzijn in de ouderenzorg. Met praktische kijk- en doe-opdrachten die zorgverleners alleen of samen met hun team kunnen doen.

Een nieuwe reeks in 2021
Na de eerste zeer geslaagde editie eind vorig jaar, waar ruim 300 zorgmedewerkers aan deelnamen, bieden we in maart 2021 de geüpdatete minicursus weer aan. “Ik vond de filmpjes en opdrachten fijn. Het zorgde voor zelfreflectie en bevestiging.” “Ik zou wel meer van zulke minicursussen willen!” en  “Ik vind het een mooie en concrete cursus. En raad het alle zorgmedewerkers aan!” zijn een greep uit de enthousiaste reacties van de deelnemers van vorig jaar.

Wat en wanneer?
De minicursus bestaat uit vijf wekelijkse edities per e-mail, en behandelen de volgende onderwerpen:

  1. Inleiding ‘Liefdevolle zorg’
  2. Leren kennen van de bewoner (u ontvangt deze e-mail een week na nr. 1)
  3. Bijdragen aan leefplezier (u ontvangt deze e-mail een week na nr. 2)
  4. Delen van ervaringen (u ontvangt deze e-mail een week na nr. 3)
  5. Omgaan met dilemma’s (u ontvangt deze laatste e-mail een week na nr. 4)

Iedere editie, met een studiebelasting van circa 1 uur per week, bevat een:

  • kijkopdracht (een korte video van circa 1,5 minuut);
  • doe-opdracht (bijvoorbeeld je dagelijkse werkroutine onder de loep nemen of creatief foto’s maken);
  • bespreekopdracht (met collega, naaste, team) en
  • verwijzing naar verdiepende literatuur, video of podcast.

Voor wie?
Deze cursus is met name bedoeld voor zorgverleners en teammanagers in verpleeghuizen of zorginstellingen. Per half maart 2021 is de minicursus weer beschikbaar. Heeft u interesse om deel te nemen? Laat het ons vooral weten en neem contact op met Jacqueline Leijs via e-mail of tel. (071) 524 0960.  U ontvangt direct na inschrijving de eerste editie, waarna de cursus na vijf weken automatisch stopt.

De gratis minicursus ‘Liefdevolle zorg in de praktijk’ vormt de basis voor het Leefplezierplan voor de zorg en is ontwikkeld door Leyden Academy in samenwerking met het Jo Visser fonds.