Danstalent

Dansen is niet alleen goed voor lijf en leden, maar zeker ook voor de geest. Dit geldt voor jong en oud. Toch domineren dansende jongeren de sociale media zoals TikTok en Instagram. Met ‘Danstalent’ willen Leyden Academy en het Jo Visser fonds laten zien wat de oudere generatie in haar mars heeft. Ook zij hebben moves en kunnen jongeren stimuleren die na te doen.

Ouderen en hun favoriete danspas
In september en oktober 2021 zijn we op zoek gegaan naar ouderen die in een kort, simpel filmpje hun favoriete dans(pas) lieten zien. Dat kon variëren van salsa, ballet, moderne dans, wals en tango tot hiphop, rock & roll, rolstoeldans, line-dance en tapdance. Ook waren we benieuwd naar het verhaal erachter. Wat betekent juist die dans of beweging? Wat is de favoriete herinnering daarbij? Uit de inzendingen hebben we er enkele geselecteerd die vervolgens professioneel zijn gefilmd. In de dansvideo’s tonen de ouderen hun favoriete danspas en vertellen ze hun verhaal.

Jongeren uitdagen tot een dans-challenge
Van december 2021 tot en met april 2022 posten we iedere drie weken een nieuwe dansvideo, waarbij we jongeren uitgedagen om de moves van de oudere dansers na te doen. Wilt u de video bekijken, delen of meedoen, bezoek dan ons TikTok- of Instagram-account (gebruik duet op TikTok of remix onze Instagram Reel en tag ons @ladanstalent, #danstalent en #leydenacademy). Onder de inzenders verloten we enkele cadeaubonnen. Met dit initiatief willen we ouderen in hun kracht zetten en de talenten van oud en jong samenbrengen.

Bent u benieuwd naar de dansvideo’s die reeds geplaatst zijn? Klik dan op onderstaande links:

  • Loek (96) en Els (76) dansen graag tijdens Indische middagen. Naast het plezier dat het brengt, is dansen ook gezond. “Je moet in beweging blijven en daar is dansen een goede remedie voor. Leeftijd zegt eigenlijk weinig, je wordt het vanzelf als je maar blijft bewegen en ademhalen”, aldus Loek.
  • Bewegen op muziek geeft Maria (78) plezier, inspiratie en vrijheid in lichaam en geest.
  • Als je danst, dan ga je uit je hoofd en naar je gevoel. En met z’n tweeën de tango dansen is extra genieten, laten Rietje (70) en Wim (72) zien.
  • De 63-jarige Karolien is op haar 58e begonnen met dansen. Blijf dansen en probeer niet te oordelen, is haar boodschap.
  • De 62-jarige Clare is kunstenares en danst maar wat graag in haar atelier.
  • Annie is 76 en is topfit. Ze haalt veel plezier uit dansen, en dan vooral Zumba.

Arts & Health Festival 2022: Dans & Gezondheid
Op 20 en 21 juni 2022 organiseren we het Arts & Health Festival met de focus op Dans & Gezondheid. Samen met dansers, zorg- en welzijnsprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, docenten, fondsen en internationale gasten besteden we aandacht aan de waarde en werkzame mechanismen van dans en gezondheid. Het gaat hierbij zowel over dans voor ouderen als voor professionals in de zorg. Dit participatieve en cross-disciplinaire festival wil de beweging van kunst in de zorg in Nederland stimuleren en mensen samenbrengen. Vanwege het kleinschalige karakter is het aanmelden voor de diverse activiteiten van belang. Aanmelden kan op de pagina’s van onderstaande programmaonderdelen:

Dansen geeft plezier en verbinding
Dansen is niet alleen goed voor de conditie, souplesse, houding en balans, maar het plezier en de verbinding is minstens zo belangrijk. Leyden Academy en Amsterdam UMC stelden dit vast in het recent afgeronde onderzoek naar de waarde van kunst in de zorg, met onder meer Dance Connects Community. Elke woensdagochtend zien we het positieve effect van dansen met eigen ogen in de collegezaal van Leyden Academy, die door DansPark wordt omgebouwd tot een dansvloer voor mensen met een chronische bewegingsbeperking, zoals Parkinson, MS of reuma.

Heeft u vragen over Danstalent? Neem dan contact op met Danielle Swart via swart@leydenacademy.nl).