Vitality Club

Dagelijks bewegen is goed voor de gezondheid en geeft ritme en structuur aan je dag. Vanuit dat gegeven brengt de Vitality Club 50-plussers bij elkaar om te bewegen en om onder het genot van een kopje koffie samen te zijn: word fit en maak tegelijkertijd vrienden!

Volgens de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad moeten volwassenen minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen. Helaas halen velen die norm niet. Terwijl voldoende beweging de mobiliteit, kwaliteit van leven en levensduur aanzienlijk kan verhogen. Met name voor 50-plussers is voldoende beweging essentieel, gezien het risico op leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en gewrichtsklachten. Het doel van de Vitality Clubs is om elkaar te motiveren om gezamenlijk beweging in de dagelijkse routine te integreren en zo gezonder en gelukkiger oud te worden. Naast de gezondheidswinst dat een uur bewegen per dag oplevert, ervaren de deelnemers het sociale aspect ook als zeer waardevol.

Vitality Club is een non-profit organisatie, waarbij we leeftijdsgenoten elkaar willen laten motiveren om dagelijkse beweging in hun routine te integreren om zodoende gezonder en gelukkiger oud te worden. Het is een voorbeeld van zelforganisatie (peer coaching) en is vergelijkbaar met de Anonieme Alcoholisten en Weight Watchers: mensen die gezamenlijk een doel proberen te bereiken. Een reeds bestaand succesvol rolmodel op het vitaliteitsvlak is de FreeWheel Club in Ulft. Onderzoek onder de deelnemers toont aan dat hun fysieke fitheid ieder jaar verbetert, en dat ze zich mentaal ook sterker voelen. De resultaten van het onderzoek zijn in januari 2018 beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Translational Behavioral Medicine. In januari 2018 besteedden NRC Handelsblad en De Telegraaf (artikel en video) hier aandacht aan. Ook was er internationale aandacht voor het onderzoek, onder meer in de Britse Sunday Times en de New York Post.

In Leiden hebben we nu drie Vitality Clubs opgezet. Hier zijn oudere Leidenaren iedere doordeweekse dag van 09.00 tot 10.00 uur van harte welkom om samen in de buitenlucht te bewegen (matig intensief en op een ieders niveau). Liefhebbers kunnen na het bewegen gezellig een kopje koffie of thee drinken.

  • Vitality Club Leiden Noord: bij Theehuis Noord, Joop Vervoornpad 1 in Leiden
  • Vitality Club Professoren- en Burgemeesterswijk: op het voetbalveldje naast de Speelschans/'t Kasteel aan de Van Vollenhovenkade in Leiden
  • Vitality Club Stevenshof: bij het Stevenspark, verzamelpunt is Buurtcentrum Stevenshof, Trix Terwindstraat 4 in Leiden

De geringe kosten voor deelname van 1 euro per week (ongeacht het aantal keren dat men per week aanwezig is) zijn voor de aanschaf van materiaal. Er zijn geen inschrijf- en abonnementskosten, deelname is geheel vrijblijvend en aan- of afmelden is niet noodzakelijk.

Bent u nieuwsgierig?
Klik hier voor meer informatie, of kom op doordeweekse dagen van 0.900-10.00 uur langs bij een van bovengenoemde Vitality Clubs.

Ook een Vitality Club bij u in de buurt?
Inmiddels is met succes door een inwoner van Lelystad een Vitality Club in zijn eigen wijk opgezet. Vindt u dit een leuk idee en wilt u ook samen bewegen in uw buurt? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien u graag van de nodige informatie om de start van uw eigen Vitality Club mogelijk te maken.