Populaire gratis online cursus over gezond oud worden nu ook in het Nederlands

Veel verouderingsziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsproblemen, lijken onvermijdbaar. Onderzoek toont echter aan dat deze voor een groot deel door onze leefstijl worden veroorzaakt en dus ook kunnen worden voorkomen of vertraagd. Bent u benieuwd hoe dit precies zit en wat u er zelf aan kunt doen? Meld u dan aan voor de nieuwe online cursus Gezond ouder worden in 6 stappen. Laat uw omgeving het werk doen, die op dinsdag 1 mei 2018 van start gaat. De cursus, die gratis wordt aangeboden, is gebaseerd op een succesvolle Engelstalige versie die sinds de lancering in december 2016 door ruim 10.000 mensen uit 152 landen is gevolgd.

Achtergrond
Het goede nieuws is dat ongezond verouderen eigenlijk niet eens aan uzelf ligt. In onze moderne omgeving is het namelijk heel moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden. Wij zijn geprogrammeerd om onze rust te pakken en iets meer te eten dan we direct nodig hebben en dat op te slaan voor momenten van schaarste. Heel verstandig op de savanne, maar minder handig in onze huidige omgeving van overvloed en overdaad. Niet zo gek dus dat we de constante verleidingen tot ongezonde keuzes maar moeilijk kunnen weerstaan. De ervaring leert dat geboden en verboden ons niet helpen. We kunnen onze oude genen niet aanpassen, maar onze directe omgeving wel: hierin ligt de sleutel tot vitaal ouder worden. Door kleine aanpassingen in uw huis, op het werk, op school of in de wijk worden gezondere keuzes gemakkelijker of zelfs onbewust gemaakt.

Inhoud
In deze cursus krijgt u in zes wekelijkse modules wetenschappelijke inzichten en handige tips aangereikt voor een gezonder lang leven. De cursus biedt videocolleges van docenten als dr. David van Bodegom, dr. Lex van Delden en prof. dr. Rudi Westendorp, virtuele excursies naar Ghana, Kopenhagen en Gent, interactieve opdrachten en quizvragen.

De modules zijn onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

  1. Oude genen in een nieuwe omgeving: deze mismatch is de voornaamste oorzaak van veel ouderdomsziektes en symptomen.
  2. De medische reflex en het alternatief: hoe gaan dokters om met ouderdomsziektes?
  3. Van bewust naar onbewust gezond gedrag: creëer een omgeving die onbewust gezond gedrag stimuleert.
  4. Dagelijkse omgeving: kleine slimme veranderingen thuis, op het werk, op school en in de supermarkt hebben grote invloed op onze gezondheid.
  5. In de wijk: op excursie naar steden met goede voorbeelden.
  6. Een nieuwe publieke gezondheid: de gevolgen voor beleidsmakers, werkgevers en andere professionals.

De cursus is ontwikkeld door Leyden Academy in samenwerking met TU Delft en de Universiteit van Kopenhagen.

Klik hier voor meer informatie en om u voor deze gratis cursus aan te melden.