Publieke lezingen

lezing bannerLeyden Academy organiseert met enige regelmaat publieke lezingen over veroudering, gegeven door toonaangevende wetenschappers uit binnen- en buitenland. Hieronder vindt u ter illustratie meer informatie over recente lezingen.

Architect Marc de Rooij van bureau BRTArchitecten verzorgde op woensdag 19 oktober 2016 een goedbezochte lezing over het onderzoek ‘Gelukkig Wonen’.  De Rooij heeft zich verdiept in de invloed van de woning op de mate waarin ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Denk aan wooncomplexen die uitnodigen tot sociale interactie en zorginstellingen waarin bewoners worden verleid om in beweging te komen.

De lezing op 10 februari 2016 van Martin van Hees, hoogleraar Ethiek en Politieke Theorie, gaf stof tot nadenken over het vraagstuk wie voor de gezondheidszorg verantwoordelijk is. Is het nemen van bijkomende risico’s, zoals het geval is bij bijvoorbeeld het rijden op een motor of skiën, iemands eigen verantwoordelijkheid in het kader van zorg? Moet die persoon dan extra verzekeringspremie betalen, of in geval van calamiteiten de kosten voor zijn/haar rekening nemen?

Simon Biggs, hoogleraar Gerontologie en Sociaal Beleid aan Melbourne University in Australië, stelde op 13 oktober 2015 in zijn lezing de internationale consensus ter discussie over hoe samenlevingen omgaan met een vergrijzende populatie. Volgens Biggs komt hier meer bij kijken dan uitsluitend mensen langer productief te houden. De belangrijkste vraag zou moeten zijn hoe we de verschillen tussen jong en oud beter herkennen en empathie en solidariteit tussen generaties kunnen bevorderen.

Op 19 mei 2015 verzorgde emeritus-hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie Jenny Gierveld een lezing over sociale verbanden op latere leeftijd. Dat eenzaamheid een ernstig maatschappelijk probleem is dat zelfs de volksgezondheid schaadt, blijkt uit onderzoek dat aantoont dat eenzaamheid schadelijker is voor de levensverwachting dan 15 sigaretten per dag. Ervaren eenzaamheid zal onder de bevolking mogelijk toenemen: we krijgen minder kinderen, die wonen vaak verder weg en de frequentie van persoonlijke contacten neemt af. Het blijkt volgens Gierveld buitengewoon lastig om zeer eenzame mensen te bereiken en uit hun isolement te helpen. Zij pleit dan ook vooral voor preventie en het tijdig investeren in een solide sociaal netwerk.

Andere ‘Masters of Ageing’ die in de afgelopen jaren hun laatste inzichten met ons hebben gedeeld zijn dr. Aubrey de Grey, professor Sharon Kaufman, professor Ngaire Kerse, professor Jan Hoeijmakers, dr. Luc Bonneux, dr. Remko Kuipers, dr. Chad Boult en professor Ruth Mace.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze lezingen? Laat het ons weten.

Aubrey
Masters of Ageing-lezing dr. Aubrey de Grey, oktober 2011