GONoord!

Voor veel mensen betekent gezondheid ‘dat je nog kunt doen wat je belangrijk vindt om te doen’. In de praktijk betekent dit dat veel mensen het niet nodig vinden om gezonder te gaan leven. Dit geldt ook voor de bewoners van Leiden-Noord. Toch geven dezelfde mensen aan dat gezondheidsproblemen zoals overgewicht bij kinderen aandacht verdient. Daarnaast blijkt dat bewoners uit Leiden-Noord veel ideeën hebben om de wijk gezonder te maken. Helaas is het soms moeilijk om deze ideeën dan ook echt uit te voeren.

GONoord! is daarom opgezet, om de wijkbewoners te begeleiden in het organiseren van hun eigen gezonde initiatieven. Het gaat om ideeën die zorgen voor een gezonde leefstijl, in beweging komen en een veilige en sociale buurt. GONoord! werkt samen met buurtbewoners aan de bewustwording van alle bewoners, en die van jongeren in het bijzonder. Door samen te werken kunnen buurtbewoners, van jong tot oud, elkaar gemakkelijker vinden bij het ontwikkelen en opstarten van nieuwe projecten.

De doelen van GONoord! zijn als volgt:

  • Alle inwoners van Leiden-Noord bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl en van het feit dat kleine veranderingen in het dagelijks leven uiteindelijk een groot verschil kunnen maken.
  • Initiatieven voor en door buurtbewoners opzetten die zorgen voor een beter leven in Leiden-Noord.
  • Een werkwijze en infrastructuur ontwikkelen die bijdragen aan het opstarten van nieuwe initiatieven en het duurzaam maken van bestaande.

GONoord! is per 1 mei 2016 van start gegaan en tot nu toe zijn de volgende initiatieven van de grond gekomen:

  • Verwonderwandeling: De tuinvereniging Ons Buiten heeft twee educatieve wandelingen door Leiden-Noord uitgezet om buurtbewoners te stimuleren meer te gaan wandelen en te genieten van de natuur en architectuur in Leiden-Noord.
  • Handwerkatelier: Voor iedereen die wil leren naaien of handwerken en die nieuwe mensen wil ontmoeten.
  • Gezond Ontbijt: een initiatief van het projectteam van GONoord! waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, en meer te weten kunnen komen over bestaande initiatieven en zelf nieuwe ideeën kunnen aandragen.
  • Zwemuur voor en door vrouwen: Voor vrouwen die in een vrouwvriendelijke omgeving willen vrij zwemmen of hun zwemdiploma A willen halen.

Leyden Academy is betrokken bij de evaluatie van dit project en zal de komende drie jaar de verbetering van de gezondheid van bewoners van Leiden-Noord monitoren.

Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Lex van Delden.